Sigurnost u turističkoj sezoni

Slika PU_I/vijesti/2015/info punktovi kolovoz.JPG

Foto: PU istarska

Kako bi domaće i strane turiste upozorili na opasnosti koje im prijete tijekom ljetovanja te kako i sami mogu pridonijeti vlastitoj sigurnosti, djelatnici Odjela prevencije PU istarske i proteklog su tjedna nastavili s održavanjem info punktova u turističkim središtima.

U Poreču su prvo 5. kolovoza na Trgu Slobode, a potom i 6. kolovoza u kampu Lanterna, zajedno s djelatnicima Policijske postaje Poreč-Parenzo dijelili preventivne letke građanima i turistima te su ih upoznali s aktivnostima koje policija poduzima u cilju zaštite od imovinskih delikta, a potom su istu aktivnost proveli i s bujskim policijskim službenicima 8. kolovoza u turističkom naselju Kanegra.

Stranim i domaćim gostima dijeljeni su letci u kojima je na hrvatskom i stranim jezicima opisano na koji se način građani i turisti mogu zaštititi od krađa na plaži ili iz objekata u kojima borave, kako osigurati bicikl od krađe te da ne ostavljaju  vrijedne stvari u automobilima, a sve kako ne bi postali laka meta počiniteljima kaznenih djela. Napominjemo da su edukativni leci, koje gosti uvijek rado prelistaju i pročitaju, izrađeni uz financijsku potporu Turističke zajednice Istarske županije i turističkih zajednica gradova i općina, kojima je također važno da turisti ne postanu žrtvom kaznenog djela, kao i da se održi imidž  Istre kao sigurne destinacije. Osim o prevenciji imovinskih delikta, turisti su na info punktovima mogli dobiti i  niz ostalih informacija koje se tiču sigurnosti na moru, poput načina ishodovanja dozvola za upravljanje brodicom, udaljenosti na kojima mogu glisirati, opasnosti za plivače koji plivaju izvan zona namijenjenih kupačima, opasnosti za ronioce koji se ne pridržavaju zakonskih propisa i pravila sigurnog ronjenja,  opasnosti koje mogu prouzročiti vozači jet skija i plovila, ali i  cestovnog prometovanja diljem Hrvatske. Građani i turisti rado su sudjelovali i u anonimnom anketiranju kojeg policijska uprava provodi u sklopu projekta ''Sigurnost u turističkoj sezoni'', s ciljem dobivanja informacija o osjećaju sigurnosti turista na području Istre i zadovoljstva projektima međunarodne policijske suradnje, kao i radom policije općenito.

Uz hrvatske policijske službenike, na preventivnim info punktovima nalazili su se i strani policijski službenici koji borave u Istri u okviru projekta ''Sigurna turistička sezona'', njemački policijski službenici Sebastian Schulte i Marijo Dakić, austrijski policijski službenici Aldin Duraković i Roland Kulovits i talijanska policijska službenica Patrizia Spadini. Brojni posjetitelji bili su oduševljeni što komunikaciju s policijom u Hrvatskoj mogu ostvariti s policajcem svoje matične zemlje, odnosno na jeziku svog govornog područja te su vrlo pozitivno ocijenili rad stranih policijskih službenika, ali i ovakav način preventivnog rada policije. Dane savjete turisti su saslušali sa zanimanjem, a kako bi i ostatak turističke sezone bio na zadovoljavajućem sigurnosnom nivou, policijski službenici nastavit će s provođenjem ovakvih preventivnih info punktova i u narednom razdoblju.



Stranica