Spomen ploča za poginule pirotehničare

Slika PU_I/vijesti/2013/spomen ploča.JPG

Foto: PU istarska

Kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Puli, zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ danas je svečano otkrila spomen ploču za pirotehničare, koji su poginuli prilikom razminiravanja Zračne luke Pula.

Naime, 10. studenog 1991. godine, nakon što je hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA prostor eskadrile i letjelišta u Puli, prilikom razminiravanja zrakoplovne baze, od nagaznih mina poginula su četvorica pirotehničara: bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Belušić te pripadnici specijalne jedinice policije Vicalj Marjanović i Stevo Grbić. Postavljanjem ove spomen ploče, Ministarstvo branitelja, Ministarstvo unutarnjih poslova, Istarska županije i Grad Pula, željeli su ostaviti trajni podsjetnik na nesebičnu žrtvu hrabrih pirotehničara, koji su svoje živote položili na oltar Domovine.

Uz obitelji poginulih pirotehničara, vijence su ispred spomen obilježja položili predstavnici Ministarstva branitelja, predstavnici Policijske uprave istarske na čelu s načelnikom uprave Dragutinom Cestarom, predstavnici Istarske županije i Grada Pule te predstavnici udruga, prijatelja i suboraca. Nakon paljenja svijeća i minute šutnje za poginule, prisutnima se ukratko obratila zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, koja je podsjetila na tragičan događaj od prije gotovo 22 godine, kada su četvorica pirotehničara, svojom žrtvom spasila živote mnogih drugih.



Stranica