Stanje sigurnosti u cestovnom prometu

Slika PU_I///stanje u prometuw.jpg

Tijekom proteklog vikenda, na području Policijske uprave istarske, dogodile su se 22 prometne nesreće, od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom, 14 nesreća s ozlijeđenim osobama i sedam nesreća s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija

Vikend 20. do 22. lipnja 2014. godine

Tijekom proteklog vikenda, na području Policijske uprave istarske, dogodile su se 22 prometne nesreće, od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom, 14 nesreća s ozlijeđenim osobama i sedam nesreća s materijalnom štetom. U nesrećama je stradalo 27 osoba, jedna je poginula, šest osoba je teško ozlijeđeno, a 20 osoba je zadobilo lakše ozlijede.

 

Najčešće greške kod prometnih nesreća:

  • neprilagođena brzina – 10 prometnih nesreća,
  • alkohol kao uzrok evidentiran je u 7 prometnih nesreća.

 

Tijekom vikenda utvrđeno je 390 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kako slijedi:

  • nepropisna brzina - 211 prekršaja
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola - 19 prekršaja
  • upravljanje pod utjecajem opojnih droga - 1 prekršaj 
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa - 30 prekršaja
  • nekorištenje zaštitne kacige - 10 prekršaja
  • ostali prekršaji - 119 prekršaja

Tijekom proteklog vikenda iz prometa je isključeno 24 vozača i 8 vozila. Izdvajamo:

 

U nedjelju oko 2.30 sati, 39-godišnja žena iz Pule, upravljala je osobnim automobilom marke Peugeot 107, pulskih registarskih oznaka, dionicom autoceste A9 iz smjera Višnjana smjeru Nove Vasi, u suprotnom odnosno zabranjenom smjeru, dok se u vozilu u svojstvu putnika nalazilo 12-godišnje dijete. Policijski službenici zaustavili su vozilo kod čvora Nova Vas, a izvršenim alkotestiranjem kod vozačice je utvrđena koncentracija alkohola od 1,55 promila. Zbog opasnosti od ponavljanja prekršaja vozačica je uhićena i uz optužni prijedlog sprovedena nadležnom prekršajnom sudu, dok je brigu o djetetu preuzeo nadležni Centar za socijalnu skrb.

 

U nedjelju oko 5.30 sati u Puli, na kolniku Nazorove ulice, 20-godišnji mladić iz Ližnjana, upravljao je pod utjecajem alkohola od 1,15 promila, osobnim automobilom marke Renault Megane, pulskih registracijskih oznaka, u kojem se nalazio ukupno sedam osoba mlađe životne dobi, pri čemu je u oštrom zavoju uslijed neprilagođene brzine i vožnje pod utjecajem alkohola, izgubio nadzor nad upravljačem vozila,  vozilom udario u nogostup, a potom i u zid stambene zgrade. Od posljedica prometne nesreće vozač je zadobio lake tjelesne ozljede, a osim njega u vozilu se nalazio još pet mladića iz Pule i jedan iz Rijeke, koji su također lakše ozlijeđeni.



Stranica