Stanje sigurnosti u cestovnom prometu

Slika PU_I/stanje u prometu4.jpg

Tijekom proteklog vikenda, na području PU istarske, dogodila se 41 prometna nesreća, od čega 20 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 21 prometna nesreća s materijalnom štetom

Foto: Ilustracija 

Produženi vikend 12. do 15.08.2016. godine

Tijekom proteklog vikenda, na području PU istarske, dogodila se 41 prometna nesreća, od čega 20 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 21 prometna nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama stradala je 31 osoba, od kojih su četiri osobe zadobile teške tjelesne ozljede i 27 osoba lake tjelesne ozljede. Alkohol kao uzrok evidentiran je u devet prometnih nesreća.

 

Ukupno je utvrđeno 566 prekršaja, od kojih izdvajamo:

  • nepropisna brzina -161 prekršaj
  • vožnja pod utjecajem alkohola - 18 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa - 43 prekršaja
  • nepropisno pretjecanje - 69 prekršaja
  • nekorištenje zaštitne kacige - 11 prekršaja
  • ostali prekršaji - 264 prekršaja

 

Tijekom vikenda kontrolirano je 895 sudionika u prometu. Iz prometa je isključeno 24 vozača i 4 vozila.Izdvajamo:

U subotu, 13. kolovoza oko 2.15 sati od strane policijskih službenika prometne policije, na Istarskom ipsilonu kod čvora Cerovlje, vozilom "presretač", zaustavljen je osobni automobil BMW, riječkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 37-godišnji muškarac, a koji se kretao vozilom brzinom od 158 km/h, na mjestu gdje je dozvoljena brzina 90 km/h. Zbog počinjenog prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, vozaču je izdan obavezni prekršajni nalog na iznos od 3000 kn te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije u trajanju od jedan mjesec.

U subotu, 13. kolovoza oko 21.20 sati u Puli, Paduljski put, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom, u kojoj je sudjelovala 53-godišnji muškarac, koji je upravljao neregistriranim osobnim automobilom, pod utjecajem alkohola od 2.06 promila, u trenutku dok mu je vozačka dozvola privremeno oduzeta. Uslijed vožnje pod utjecajem alkohola u zavoju udesno, vozač je prešao vozilom preko lijeve strane kolnika i udario u prometni znak. Nakon prouzrokovane prometne nesreće, vozač je napustio mjesto događaja prometne nesreće, ali je nadugo nakon događaja pronađen od strane policijskih službenika, a zbog opasnosti od ponavljanja prekršaja određeno mu je zadržavanje u policijskoj postaji do otrežnjenja. Isti vozač je dana 15. kolovoza oko 23.00 sati u Puli, Paduljski put, upravljajući i dalje bez vozačke dozvole, istim neregistriranim vozilom prouzrokovao ponovno prometnu nesreću pod utjecajem alkohola, pri čemu je utvrđena koncentracija alkohola od 1.95 promila. Prometnu nesreću prouzrokovao je na način da je upravljajući vozilom pod utjecajem alkohola, prešao vozilom van kolnika i udario u ogradni zid. Vozač je uhićen zbog opasnosti od ponavljanja prekršaja te će se danas uz optužni prijedlog privesti Prekršajni sud u Puli.



Stranica