Stanje sigurnosti u cestovnom prometu i rezultati prometnih akcija

Slika /2019/prometna akcija, noć.JPG

Prometna policija je i ovog vikenda provodila pojačane aktivnosti po pitanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu.

Foto: Ilustracija
 

Tijekom proteklog vikenda je  na području PU istarske evidentirano osam prometnih nesreća i to jedna prometna nesreća s poginulom osobom i sedam prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama jedna je osoba smrtno stradala.

Alkohol kao uzrok evidentiran je u jednoj prometnoj nesreći.

Neprilagođena brzina kao greška evidentirana je u tri prometne nesreće s materijalnom štetom, i to:

  • Jedna prometna nesreća na području PP Labin, na kolniku ulice Senari u Labinu i
  • Dvije prometne nesreća na području  PP Poreč - Parenzo, jedna na kolniku ŽC5041 kod mjesta Kaštelir, a druga na kružnom toku u ul. 43. Istarske divizije.

Utvrđeno je 347 prekršaja, od kojih izdvajamo:

  • nepropisna brzina – 195 prekršaja
  • vožnja pod utjecajem alkohola – 23 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 31 prekršaj
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 20 prekršaja
  • nepropisno pretjecanje – 24 prekršaja
  • ostali prekršaji – 54 prekršaja

Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 786 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 25 vozača i šest vozila.

Rezultati najavljenih prometnih akcija

Na državnoj cesti D66 u naselju Most Raša 25. siječnja 2019. godine od 10 do 12 sati proveden je najavljeni  nadzor vozila i vozača. Tijekom nadzora policijski službenici kontrolirali su 66 vozila i 100 osoba.

Tijekom nadzora nije bilo vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola niti je bilo utvrđenih drugih prekršaja.

U petak 25. siječnja 2019. od 10  do 13  sati proveden je pojačani nadzor na auto cesti A9 na odmorištu Bačva, gdje je proveden nadzor vozila i vozača koji su se kretali iz smjera Pule u smjeru Buja. Zajedno s policijskim službenicima PU istarske sudjelovao je inspektor cestovnog prometa iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tijekom nadzora kontrolirano je 91 vozilo od kojih 10 teretnih vozila i jedan autobus, a utvrđeno je 12 prekršaja od kojih sedam prekršaja iz Zakona o sigurnosti cestovnog prometa i tri prekršaj iz Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu te dva prekršaja iz  Zakona o osobnoj iskaznici.

U noći subote na nedjelju, 26/27. siječnja 2019. godine od 22  do 2 sata, na državnoj cesti DC510, kružni tok u mjestu Plovanija, proveden je pojačani nadzor vozila i vozača. Tijekom nadzora policijski službenici kontrolirali su 50 vozača i vozila te su utvrdili dva prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, dva prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i pet prekršaja z Zakona o osobnoj iskaznici.



Stranica