Stanje sigurnosti u cestovnom prometu tijekom vikenda

Slika PU_I/stanje u prometu3 (2).jpg

Tijekom proteklog vikenda evidentirano je 12 prometnih nesreća od čega 3 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 9 s materijalnom štetom. U nesrećama je 1 osoba teže, a 3 osobe lakše ozlijeđene.

Foto: Ilustracija  

Vikend od 04. do 06. siječnja 2013. godine

Tijekom proteklog vikenda evidentirano je  12 prometnih nesreća od čega 3 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 9 s materijalnom štetom.  U nesrećama je 1 osoba teže, a 3 osobe lakše ozlijeđene.

Najčešće greške kod prometnih nesreća:

  • neprilagođena brzina – 4 prometnih nesreća.
  • evidentirana su 2 alkohola u prometnim nesrećama.

Ukupno je kontrolirano 723 vozila i vozača, kojom prilikom je utvrđen 251 prometni  prekršaj od čega izdvajamo:

  • nepropisna brzina  - 83 prekršaja,
  • nepropisno pretjecanje – 15 prekršaja,
  • vožnja pod utjecajem alkohola – 32 prekršaja,
  • vožnja „neregistriranim" motornim vozilom - 7 prekršaja,
  • nevezivanje sigurnosnog pojasa - 28 prekršaja,
  • vožnja u vrijeme izrečene zabrane – 3 prekršaja,

Tijekom proteklog vikenda iz prometa je isključen 35 vozača i 9 vozila.

Upozorenje vozačima!

Za sigurnost u prometu od iznimne je važnosti stanje i kvaliteta guma na vozilima, budući se kontakt između ceste i automobila upravo ostvaruje preko automobilskih guma, a ta kontaktna površina od presudne je važnosti za sigurnost upravljanja vozilom. Isto tako, tijekom vožnje treba voditi računa kada se mijenjaju uvjeti za vožnju i stanje na kolniku jer se koeficijent prianjanja guma na površinu kolnika te upravljivost vozila i efikasnost kočenja narušava u slučajevima neadekvatnih guma, mokrih kolnika ili niskih temperatura zaraka te češće dolazi do proklizavanja vozila, a zaustavni put se povećava.

Iako su kolnici posipani solju i sipinom, zbog vlažnih kolnika te niskih temperatura zraka i kolnika moguća je pojava poledice u noćnim i ranojutarnjim satima na pojedinim cestovnim pravcima (cestovni usjeci, mostovi, zavoji), stoga, pozivamo vozače da smanje brzinu kretanja vozila te prilagode vožnju stanju i uvjetima na cestama.



Stranica