Stanje sigurnosti u cestovnom prometu tijekom vikenda

Slika /2019/policija natpis kiša.jpg

Na području PU istarske je tijekom proteklog vikenda evidentirano ukupno 21 prometnih nesreća u kojima je nažalost jedna osoba smrtno stradala, a šest lakše ozlijeđeno

Foto: Ilustracija
 
Tijekom proteklog vikenda na području PU istarske evidentirana je 21 prometna nesreća od čega jedna prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom, šest prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 14 prometnih nesreća sa materijalnom štetom.
 
U prometnim nesrećama jedna osoba je smrtno stradala, a šest osoba lakše ozlijeđeno.
 
Alkohol kao uzrok evidentiran je u dvije prometne nesreće. Najčešće greške kod prometnih nesreća bile su oduzimanje prednosti prolaska uslijed čega se dogodilo pet prometnih nesreća i neprilagođena brzina uslijed koje se dogodilo šest prometnih nesreća.
 
Utvrđeno je 154 prekršaja, od kojih izdvajamo:
 
  • nepropisna brzina – 60 prekršaja
  • vožnja pod utjecajem alkohola – 9 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 21 prekršaj
  • korištenje mobitela za vrijem vožnje – 8 prekršaja
  • nepropisno pretjecanje – 10 prekršaja
  • ostali prekršaji – 46 prekršaja
 
Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 379 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 10 vozača i dva vozila.
 
Događaji koje Izdvajamo:
 
Policijski službenici su u petak, 20. rujna oko 9 sati u Ulici Vijenac braće Lorenzetto u Rovinju, zaustavili automobil Fiat, bjelovarske registarske oznake, kojim je upravljao 26-godišnjak. Policijski službenici utvrdili su da vozač upravlja automobilom za vrijeme dok mu je izrečena zabrana upravljanja vozilima B kategorije te da nije vezan sigurnosnim pojasom.
Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozač je doveden na nadležni sud, koji mu je izrekao novčanu kaznu od 11.000 kuna i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
U subotu, 21.9.2019. oko 12.45 sati na kolniku Istarskog ipsilona kod naplatnih kućica Pula, policijski službenici su kontrolom brzine kretanja utvrdili da je 40-godišnji vozač upravljao automobilom Renault, brzinom od 176 km/h, na mjestu gdje je ograničenje brzine 80 km/h. Zbog počinjenog prekršaja, vozaču je određena kazna u iznosu od 10.000,00 kn i izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B  kategorije u trajanju od 1 mjesec.
 
U nedjelju, 22.9.2019. oko 16.30 sati u naselju Alberi u Umagu, 49-godišnji slovenski državljanin je pod utjecajem alkohola od 2,67 promila upravljao automobilom Kia Sportage. Uslijed vožnje u pijanom stanju, vozač je prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Zbog opasnosti od ponavljanja prekršaja, vozač je smješten u posebne prostorije policijske postaje do otrežnjenja, te će uz optužni prijedlog biti priveden nadležnom prekršajnom sudu.
 
 
 
 

Stranica