Stanje sigurnosti u cestovnom prometu tijekom vikenda

Slika /2018/prometna policija2.JPG

Policijski službenici su i tijekom ovog vikenda provodili pojačane aktivnosti u cilju smanjenja prometnih nesreća i stradavanja u prometu

Foto: Ilustracija

U dane vikenda, od 3. do 5. siječnja, na području PU istarske evidentirano je šest prometnih nesreća, i to tri prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i tri prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama ozlijeđene su četiri osobe, od kojih su tri osobe teže ozlijeđene i jedna lakše. Najčešća greška zbog kojih su se dogodile prometne nesreće je neprilagođena brzina, zbog čega su se dogodile četiri prometne nesreće.

Alkohol kao uzrok evidentiran je u dvije prometne nesreće, a u jednoj prometnoj nesreći koju je prouzrokovala vozačica pod utjecajem alkohola, dvije osobe zadobile su teške tjelesne ozlijede.

Utvrđena su 193 prekršaja, od kojih izdvajamo:
•             nepropisna brzina – 117 prekršaja
•             vožnja pod utjecajem alkohola – 13 prekršaja
•             nekorištenje sigurnosnog pojasa – 8 prekršaja
•             korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 3 prekršaja
•             nepropisno pretjecanje – 9 prekršaja
•             ostali prekršaji – 43 prekršaja
 

Tijekom vikenda kontroliran je ukupno 387 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 17 vozača i 3 vozila. Izdvajamo slijedeći događaj:

Prometna policija je 4. siječnja oko 15.50 sati, na Šišanskoj cesti u Puli, zaustavila automobil Ford, slavonskobrodske registarske oznake, kojim je upravljao 51-godišnjak. Obavljenim alkotestiranjem utvrđeno je da muškarac upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 2.20 promila te mu je radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izdan prekršajni nalog na iznos od 10.000 kuna i izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca. Budući da je postojala bojazan da će vozač nastaviti s činjenjem prekršaja, određen mu je smještaj u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
 

Stranica