Stanje sigurnosti u cestovnom prometu tijekom vikenda

Slika /2018/prometna policija motoristi2.jpg

Policijski službenici su i ovog vikenda provodili pojačane aktivnosti u cilju smanjenja prometnih nesreća i stradavanja u prometu


Foto: Ilustracija

U dane vikenda, od 21. do 23. kolovoza, na području PU istarske evidentirano je 19 prometnih nesreća, od čega deset prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i devet s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama jedna osoba zadobila je teške tjelesne ozljede, a deset osoba je lakše ozlijeđeno u nesrećama.

Prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teže ozlijeđena dogodila se u petak, 21. kolovoza oko 15.35 sati. Nesreća se dogodila kada je 48-godišnjak upravljao mopedom Kymco, pulske registarske oznake kolnikom Ulice Giurdano Paliaga u Rovinju,  iz smjera Obale palih boraca u smjeru Aleje Ruđera Boškovića. Dolaskom na ravni dio ceste, zbog neprilagođene brzine kretanja, naglo je zakočio i pao s mopeda, dok je moped nastavio klizati cestom te je udario u zadnji dio automobila Hyundaia, pulske registarske oznake, kojim je  ispred njega upravljao 29-godišnjak, a koji je usporavao kretanje radi propuštanja pješaka koji su prelazili kolnik preko pješačkog prijelaza. Zbog zadobivenih ozljeda, vozač mopeda prevezen je u pulsku bolnicu, gdje je utvrđeno da je teže ozlijeđen.

Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 672 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 22 vozača i šest vozila. Utvrđeno je 303 prekršaja, od kojih izdvajamo:
•             nepropisna brzina – 72 prekršaja
•             nekorištenje sigurnosnog pojasa – 60 prekršaja
•             upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 22 prekršaja
•             korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 41 prekršaj
•             nepropisno pretjecanje – 15 prekršaja
•             ostali prekršaji – 93 prekršaja
 
U subotu, 22. kolovoza oko 8 sati, izvršenim nadzorom brzine kretanja vozila na istarskom ipsilonu, utvrđeno je da se 50-godišnjakinja upravljajući osobnim automobilom Honda Civic, kod čvora Baderna kretala brzinom od 205 km/h, na mjestu gdje je ograničenje brzine 110 km/h. Vozačici je određena kazna u iznosu od 9.000 kuna i izrečena joj je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od jedan mjesec.

U nedjelju, 23. kolovoza oko 1.45 sati, policijski službenici su u Barbanu zaustavili osobni automobil Škoda Octavia, pulskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 32-godišnji vozač. Nad vozačem je izvršeno alkotestiranje, kojom prilikom je utvrđena koncentracija alkohola od 2.18 promila. Vozač koji je isključen iz prometa određena je kazna u iznosu od 10.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 12 mjeseci.
 


 

Stranica