Stradali motociklisti – upozorenje vozačima

Slika PU_I/motor.jpg

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave istarske dogodile su se dvije prometne nesreće u kojima su teže ozlijeđeni vozači motocikla.

Foto: PU istarska

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave istarske dogodile su se dvije prometne nesreće u kojima su teže ozlijeđeni vozači motocikla.

Prva nesreća dogodila se u subotu oko 21,45 sati na DC-66 (Rijeka – Pula), kada je 57-godišnjak iz Rapca upravljao motociklom marke Yamaha, pulskih registarskih oznaka, iz smjera Rijeke prema Puli. Dolaskom u naselje Stepčići, 57-godišnjak se na ravnom dijelu ceste nije kretao sredinom obilježene prometne trake, već je motociklom izašao van kolnika s desne strane i udario u stijene. Nakon udarca, vozač se vratio na kolnik, no nakon dvadesetak metara ponovno je izašao van kolnika i opet udario u stijene. Poslije drugog udarca u stijene, motocikl je proklizao na lijevi bok, a ubrzo je došlo i do odvajanja vozača od motocikla. Obavljenim očevidom utvrđeno je kako je vozač koristio zaštitnu kacigu, no ona nije bila pričvršćena te je 57-godišnjak u nesreći teško ozlijeđen i prebačen u pulsku Opću bolnicu.

Za vrijeme trajanja očevida, dionica Štrmac – Vozilići bila je zatvorena za promet od 22 do 00,30 sati.

Druga prometne nesreća dogodila se sinoć oko 21,20 sati na kolniku ceste A-9 (Višnjan – Nova Vas), a u njoj su sudjelovala dva motocikla i jedno osobno vozilo. Nesreća se dogodila kada je 28-godišnjak iz Finide upravljao motociklom marke Yamaha, pulskih registarskih oznaka te se izvan naselja Višnjan, dolaskom na dio kolnika, gdje su prometne trake odvojene bočnim zaprekama, kretao desnom prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi. Dolaskom na dio ceste, gdje se kolnik sužuje betonskim branicima, 28-godišnjak nije prilagodio brzinu kretanja te je prednjim dijelom motocikla udario u betonski branik uz desni rub kolnika. Nakon udarca, mladić se odbio na betonski branik, postavljen s lijeve strane, nakon čega je pao na kolnik. Iza spomenutog motocikla, kretala se još jedna Yamaha, pulskih registarskih oznaka, kojom je upravljao 27-godišnjak iz Buja, a koji je također vozio neprilagođenom brzinom te je u kočenju udario u betonski branik s desne strane ceste, a potom je pao na kolnik. U istom smjeru iza dva motocikla, kretalo se i osobno vozilo marke Zastava, pulskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 47-godišnjak iz Pule. Zbog neprilagođene brzine kretanja, Zastava je udarila u Yamahu, kojom je upravljao 27-godišnjak, a koja je ostala na kolniku nakon pada. Nakon udarca u motocikl, 47-godišnjak je izgubio nadzor nad vozilo te je u zanošenju prešao na desni betonski branik, a potom je došlo do prevrtanja vozila na bočnu stranu i klizanja Zastave po kolniku. U prometnoj nesreći je teško ozlijeđen 28-godišnjak iz Finide, dok je 27-godišnji vozač motocikla zadobio lakše ozlijede.

Za vrijeme trajanja očevida, odnosno od 22,10 do 04,05 sati, dionica iz smjera Višnjana u smjeru Nove Vasi bila je zatvorena za sav promet

Protiv svih vozača koji su sudjelovali u ove dvije nesreće, slijedi podnošenje optužnog prijedloga radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

Kako bi se spriječilo stradavanje vozača motocikla i mopeda, koji se ubrajaju među najranjivije skupine sudionika u prometu, Policijska uprava istarska skreće pozornost sudionicima u prometu na najčešće greške vozača mopeda i motocikla, a to su nepropisna ili neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno pretjecanje. Osim grešaka zbog kojih dolazi do prometnih nesreća, najčešći prekršaju su i nekorištenje svjetla za vrijeme vožnje, upravljanje vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, upravljanje neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilima, nekorištenje zaštitnih kaciga ili korištenje kaciga koje nisu uredno pričvršćene na glavi, ne postavljanje registarskih pločice ili postavljanje pločica na nevidljivim mjestima.

Dolaskom hladnijih dana, u jutarnjim i večernjim satima, na prometnicama možemo očekivati pojavljivanje magle i vlažnih kolnika te spuštanjem temperature i poledicu na kolniku. Sukladno navedenom, upozoravamo vozače mopeda i motocikala da vožnju prilagode stanju i osobinama ceste, vidljivosti i preglednosti, atmosferskim prilikama, da koriste propisane homologirane zaštitne kacige, koje za vrijeme vožnje moraju biti uredno pričvršćene na glavi, a ostale sudionike u prometu upozoravamo da obrate pozornost na još uvijek prisutne vozače mopeda i motocikala u prometu na cestama.



Stranica