Stradali u prometnim nesrećama: vežite se sigurnosnim pojasom!

Slika /2020/sigurnosni pojas3.jpg

U dvije prometne nesreće sudionici nisu bili vezani sigurnosnim pojasom te policija ponovno upozorava na važnost korištenja sigurnosnog pojasa

Foto: Ilustracija

Tijekom prethodnog vikenda, od 17. do 19. prosinca 2021. godine, na području Policijske uprave istarske dogodilo se šest prometnih nesreća, i to jedna prometna nesreća s ozlijeđenim osobama i pet prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama jedna osoba zadobila je teške tjelesne ozljede.

Tijekom vikenda policijski službenici kontrolirali su ukupno 490 vozača/vozila, a iz prometa su  isključili 13 vozača i 11 vozila. Utvrđeno je 264 prekršaja, od kojih:
  • nepropisna brzina – 82 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 47 prekršaja
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 13 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 54 prekršaja
  • ostali prekršaji – 68 prekršaja
 
Teže ozljede zadobio je 24-godišnjak koji je 17. prosinca oko 7.20 sati na kolniku županijske ceste 5209 kod naselja Cvitani na području Višnjana upravljao automobilom Renault, pulske registracijske oznake te je zbog neprilagođene brzine kretanja, u oštrom zavoju, izgubio nadzor nad vozilom. Vozač je sletio van kolnika i udario u dva stabla, nakon čega se automobil okrenuo na bočnu stranu. Vozač je zbog zadobivenih ozljeda prevezen u pulsku bolnicu, a obavljenim očevidom utvrđeno je kako nije bio vezan sigurnosnim pojasom.

Sigurnosni pojas nije koristio ni 63-godišnji suvozač koji je 19. prosinca oko 18 sati, prilikom prometne nesreće na državnoj cesti D-44 kod naselja Mali Mlun, udario glavom o vjetrobransko staklo i pritom ga razbio. Naime, nesreća se dogodila kada je 35-godišnjak upravljao automobilom Porsche, riječke registracijske oznake, pod utjecajem alkohola od 1.74 promila te je u zavoju prešao na suprotnu stranu kolnika, a potom i sletio van ceste preko kanala oborinskih voda i oštetio smjerokazni stupić.

Protiv oba vozača, kao i protiv suvozača koji nije koristio sigurnosni pojas, pokreće se prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Policijska uprava istarska još jednom upozorava građane da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom. Obveza korištenja sigurnosnog pojasa ne odnosi se samo na vozača i suvozača, već i na putnike na stražnjim sjedalima, a korištenjem pojasa izbjeći će se teže posljedice stradavanja u slučaju prometne nesreće.

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila. U trenutku prometne nesreće, funkcija sigurnosnog pojasa je da zadrži vozača i putnike u sjedištima te time spriječi izlijetanje iz vozila ili udarce tijelom o unutrašnje dijelove vozila.

Kako bi sigurnosni pojasevi pružali što učinkovitiju zaštitu, trebaju imati tri točke vezivanja. Donji dio pojasa drži osobu u stražnjem dijelu sjedala i u vozilu, dok gornji dio pojasa onemogućava trupu osobe kretanje prema naprijed i raspoređuje sile udara preko prsnog koša. Svakako je bitno napomenuti da korištenje sigurnosnih pojaseva sprječava mogućnost težeg ozljeđivanja za 50 posto.

Kada se vozilo kreće, zajedno s njim kreću se i sve osobe i predmeti u vozilu. Kada se vozilo sudari s drugim vozilom ili objektom na cesti ili uz cestu (npr. drvo, ograda, stup električne rasvjete), ono se naglo zaustavlja. Međutim, osobe i svi predmeti u vozilu nisu naišli na prepreku i stoga oni, poradi inercije, nastavljaju svoje kretanje u smjeru u kojem se vozilo kretalo. Osobe koje nisu vezane sigurnosnim pojasom udaraju dijelovima tijela u prednje vjetrobransko staklo (ukoliko se prevoze na prednjem sjedalu) ili u sjedalo suvozača (ukoliko se prevoze na stražnjim sjedalima). Ukoliko dođe do zanošenja i prevrtanja vozila, osobe koje nisu koristile sigurnosni pojas, udaraju u dijelove vozila ispred sebe, u bočne dijelove vozila, u predmete i druge osobe u vozilu te, u određenim slučajevima, mogu biti i izbačene iz vozila i stradati. Stoga Policijska uprava istarska podsjeća:
 
  • Ne bismo trebali upotrebljavati sigurnosni pojas u automobilu zbog policije, odnosno neplaćanja kazne, već zbog vlastite sigurnosti.
  • Sigurnosni pojas najučinkovitije je sredstvo zaštite vozača i putnika od ozljeđivanja u slučaju prometne nesreće. Ako vozilo ima zračne jastuke, a vozač nije vezan, tada će u slučaju nesreće udariti u zračni jastuk koji se ''ispaljuje'' velikom brzinom pa će doći do dodatnih ozljeda vozača.
  • Često se događa da vozač koji nije pravilno vezan u vozilu koje nema zračne jastuke, glavom ''probije'' prednje vjetrobransko staklo i zadobije posjekotine vrata, nakon čega nerijetko slijedi smrtni ishod nesreće.
  • Osnovna zamisao pojasa je veoma jednostavna: sprečavanje izlijetanja putnika kroz vjetrobransko staklo ili ublažavanje/izbjegavanje povreda od udarca u kontrolnu tablu ili upravljač u trenutku kad se vozilo naglo zaustavi ili udari u neku prepreku.
  • Ne zaboravite, vežite se prije svake vožnje, bez obzira koliko će ona trajati. Time ćete zaštiti svoj život i spriječiti teže posljedice u slučaju prometne nesreće!


Stranica