Šumski požar kraj Lindara

Slika PU_I/pozar01.jpg

U požaru koji je izbio jučer oko 14.30 sati na području Lindara nitko nije ozlijeđen, a opožareno oko 150 hektara trave, niskog raslinja i manji dio crnogorične šume. Pazinska je policija jučer oko 14,30 sati zaprimila dojavu o požaru kod sela Jašići . Prema zasad dostupnim saznanjima utvrđeno je kako je na zasad neutvrđen način došlo do požara šume i niskog raslinja između sela Stihovići i Jašići. Požar su ugasili oko 18,30 sati pripadnici JVP Pazin i Rovinj, te pripadnici DVD Pazin, Gračišće, Žmin i Sutivanac. Tijekom današnjeg dana na mjestu događaja obavit će se očevid kako bi se utvrdio uzrok izbijanja požara.

Foto: Ilustracija  

U požaru koji je izbio jučer oko 14.30 sati na području Lindara nitko nije ozlijeđen, a opožarena površina je  oko 150 hektara.

Pazinska je policija jučer oko 14,30 sati zaprimila dojavu o požaru kod sela Jašići. Prema zasad dostupnim saznanjima utvrđeno je kako je došlo do požara šume i niskog raslinja između sela Stihovići i Jašići u kojem je opožareno oko 150 hektara trave, niskog raslinja i manji dio crnogorične šume.

Požar su ugasili oko 18.30 sati pripadnici JVP Pazin i Rovinj, te pripadnici DVD Pazin, Gračišće, Žminj i Sutivanac.
Tijekom današnjeg dana na mjestu događaja obavit će se očevid kako bi se utvrdio uzrok izbijanja požara.
 

Policijska uprava istarska ponovno upozorava građane da prilikom loženja vatre na otvorenom prostoru, poduzmu odgovarajuće mjere predstrožnosti kako bi se spriječilo stradavanje, kao i širenje plamena na druge objekte ili površine:

  • tvari koje se spaljuju moraju se odložiti na dovoljnu udaljenost od objekata i površina koje bi vatra i dim mogli ugroziti – vodova električne energije, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata;
  • loženje vatre potrebno je izbjegavati u slučaju jačeg vjetra;
  • oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti odgovarajući sigurnosni pojas, a materijal koji se spaljuje preporuča se rasporediti na manje hrpe:
  • ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara;
  • uz mjesto spaljivanja potrebito je osigurati priručna sredstva za gašenje (lopate, vodu i dr.);
  • spaljivanje obavljati danju kada su za to pogodne vremenske prilike;
  • nakon spaljivanja potrebito je mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti;
  • u slučaju gubitka nadzora nad vatrom, ODMAH obavijestiti vatrogasce na broj telefona 193.


Stranica