Suradnjom edukacijskih centara do izvrsnosti

  • Slika /2023/Valbandon2.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ u studijski posjet stigli predstavnici Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova iz Bosne i Hercegovine  

Foto: PU istarska

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine su nakon višegodišnje suradnje između dviju obrazovnih jedinica za edukaciju policijskih službenika odnosno Policijske akademije Prvi hrvatski redarstvenik i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, pripremile Memorandum o dugotrajnoj suradnji na području edukacije i surađivanja s ciljem poboljšanja obuke za policijske službenike.

Pogodnosti koje donosi buduće potpisivanje sporazuma jesu ostvarenje mogućnosti zajedničke edukacije, zajedničko sudjelovanje i suradnja u međunarodnim projektima Europske unije kroz organizaciju policijskih treninga, ali i razmjena stručnih i znanstvenih informacija. Podizanje kvalitete istraživačkih projekata svakako će pridonijeti boljoj i temeljitijoj međuresornoj suradnji.  

Kako bi dobili stvarni uvid u kvalitetu provedbe ovog vida suradnje koji Republika Hrvatska već ostvaruje sa Saveznom Republikom Njemačkom, u studijski posjet u edukacijski centar u Valbandonu stigao je ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević sa suradnicima, a čiji je domaćin bio načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić.

Nakon izvršenog uvida u vježbu postupanja u svezi problematike zaštite državne granice i suzbijanja ilegalnih migracija koju su odradili policijski službenici iz šest različitih zemalja, svi prisutni su se mogli uvjeriti da odlučnost, temeljitost i ujednačenost u postupanju čine glavne sastavnice kvalitetne borbe u izazovima današnjice u pogledu ilegalnih migracija odnosno krijumčarenja ljudi.

„Policijska akademija je upoznata sa stvarnim stanjem na terenu i sve oblike usavršavanja koje provodimo prilagođavamo stvarnim potrebama policijskih službenika na terenu s ciljem podizanja razine u zaštiti državne granice, ali i edukacije policijskih službenika koji postupaju na navedenim poslovima. Pritom ističem kako su prioriteti u edukacijama, a posljedično i u postupanjima na terenu, briga o ranjivim skupinama, briga o ljudskim pravima, pružanje medicinske pomoći unesrećenim osobama, ali i zakonita uporaba sredstava prisile ukoliko do nje dođe“ istaknuo je načelnik Ćelić i dodao kako je prisutnost lidera edukacijskih centara i najkvalitetnijih instruktora u obukama znak da istinski prepoznaju važnost i vrednuju zajedničke interese zaštite državnih granica.

Nadovezavši se na načelnika Ćelića, ravnatelj Vujević se zahvalio hrvatskom kolegi na prilici da bosanskohercegovački policajci uče od hrvatskih te je napomenuo kako Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova na području Bosne i Hercegovine provodi niz edukacija policijskih službenika s ciljem da znanja i stečena iskustva policijski službenici prenesu na teren u svakodnevnom radu. „Hrvatska i Bosna i Hercegovina ne surađuju samo po pitanjima obuke granične policije, već i na nekolicini drugih projekata. Cilj svih obuka nam je da najbolje odgovorimo na izazove koje migrantska kriza postavlja i pred Bosnu i Hercegovinu, ali i pred cijeli Schengenski prostor. Stabilnost i sigurnost granica postići ćemo koordiniranim djelovanjem te me veseli da projekti poput ovoga nisu samo mrtvo slovo na papiru nego da su provedivi i učinkoviti i na terenu te da predviđaju velik broj mogućih scenarija postupanja policije i samim time stvaraju principe djelovanja“.

Uz zahvalu za uspješno sudjelovanje, načelnik Ćelić i ravnatelj Vujević svim su sudionicima dodijelili diplome povodom uspješno završene obuke uz poruku da stečena znanja prenesu i drugim kolegama u svojim zemljama te ih svakako primjene u svakodnevnom radu.

 

Pisane vijesti