Susret ministara Ranka Ostojića i Gregora Viranta na GP Dragonja

Slika PU_I/vijesti/2013/susret ministara.bmp

Foto: PU istarska

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić susreo se u srijedu, 24. srpnja u 13 sati na graničnom prijelazu Dragonja s ministrom unutarnjih poslova i javne uprave Republike Slovenije dr. Gregorom Virantom.

Susret je organiziran s namjerom ocjene i evaluacije provedbe zajedničke granične kontrole hrvatske i slovenske policije na  Graničnom prijelazu Dragonja na kojem je od 1. srpnja 2013. godine, ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju, uspostavljena tzv. „One Stop control“.

Ministri Ostojić i Virant u ime dviju država potpisali su 12. lipnja ove godine u Ministarstvu unutarnjih poslova Dogovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uvođenju zajedničkih službenih mjesta za obavljanje granične kontrole. Dogovor je stupio na  snagu 1. srpnja 2013., a njime je uređeno jednostavnije obavljanje granične kontrole u cestovnom i željezničkom prometu na  37 graničnih prijelaza. 

Na graničnom prijelazu Kaštel-Dragonja u 2012. godini  zabilježen je promet od 8.677.505 putnika i 2.893.015 vozila. U prvih šest mjeseci 2013. godine na ovom je graničnom prijelazu u Republku Hrvatsku ušlo 3.440.345 putnika, odnosno 1.135.022 vozila.

Ovaj susret bio je prilika da ministri u neposrednom kontaktu s hrvatskim i slovenskim policajcima i putnicima provjere uspješnost i protočnost prometa  koja je u špici turističke sezone jedan od prioriteta.

Ministar Virant je istaknuo zadovoljstvo što su se dva ministarstva pravovremeno dogovorila oko uspostavljanja zajedničke granične kontrole jer to uvelike pojednostavljuje i olakšava prohodnost putnika preko granice. Ministar Ostojić zahvalio je slovenskom ministru na inicijativi za uspostavljanje ovakvog načina granične kontrole.  Izrazio je zadovoljstvo što su od policajaca čuli da se uspješno odvija njihova suradnja u svakodnevnom obavljanju zadaća, a sve je s ciljem granični prijelaz bude što prohodniji te da putnici i turisti budu zadovoljnji. Prema iskustvima u 20 dana  na graničnom prijelazu se ne formiraju kolone, već promet stalno teče.



Stranica