Sutra kontrola korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela

Slika /2018/prometna policija2.JPG

Prometna policija u utorak na području Pule kontrolira korištenje sigurnosnog pojasa i nepropisnu uporabu mobitela

Foto: Ilustracija

Djelatnici Postaje prometne policije Pula-Pola nastavljaju provoditi aktivnosti u cilju povećanja stanja sigurnosti u prometu pa će tako sutra, 12. siječnja od 9 do 14 sati, provesti prometnu akciju kontrole korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela.

Tijekom protekle godine, policijski službenici su na postajnom području utvrdili ukupno 14.743 prekršaja, od čega 1.910 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, što je 11% prekršaja više u odnosu na 2019. godinu te  3.084 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, što je 51% više prekršaja nego u 2019. godini. Osim što je utvrđeno više prekršaja, ono što zabrinjava je da od sedam osoba koje su smrtno stradale u prometu, čak  tri osobe u svojstvu  vozača nisu koristile sigurnosni pojas.

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila.  Korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Kako su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu se treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim auto-sjedalicama), odnosno postolju.

Osim nekorištenja pojasa, posljednjih nekoliko godina kao jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu, javlja se i distrakcija,  najčešće zbog korištenja mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila.

Policija poziva vozače da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.                    
 
 

Stranica