Sutra u Puli kontrola korištenja pojasa i nepropisne uporabe mobitela

Slika /2023/pojas1.jpg

Policijski službenici provest će prometnu akciju u cilju sprječavanja stradavanja u prometu

Foto: Ilustracija

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u petak, 2. kolovoza od 7 do 13 sati, provesti preventivno-represivnu prometnu akciju ''Nadzor nepropisne uporabe mobitela i nekorištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje''.

Na području ostaje prometne policije Pula-Pola u 2024. godini zabilježeno je 399 prometnih nesreća, što je 27% više od usporednog razdoblja 2023. godine. U prometnim nesrećama stradalo je 165 osoba, što je 11% više od usporednog razdoblja 2023. godine, a utvrđeno je 10.996 prekršaja, što je 41% više, od čega 1.397 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 1.054 prekršaja nepropisne uporabe mobitela.

Sigurnosni pojas ima dvije glavne funkcije. Prvo je sprječavanje naglog ubrzanja i pomicanja gornjeg dijela tijela, čime se umanjuje ozljeđivanje udaranjem u unutrašnje dijelove vozila, a drugi je sprječavanje ispadanja putnika iz vozila. Pritom se sila distribuira na najsnažnije dijelove tijela - kukove i ramena, štiteći kralježnicu i glavu.

Istraživanja pokazuju kako vozači koji koriste mobitel tijekom vožnje imaju četiri puta veću vjerojatnost sudjelovanja u prometnim nesrećama, a povećani rizik zbog kognitivnog opterećenja traje i nakon završetka poziva, stoga policija poziva vozače i putnike motornih vozila da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom i ne koriste mobitel i druge uređaje uporabom ruku.

Priopćenja