Svečanost ulaska Hrvatske u Europsku uniju na Kaštelu

Slika PU_I/vijesti/2013/Kaštel.jpg

Foto: PU istarska

Točno u ponoć, uz taktove himne ''Oda radosti'', policijski službenici granične policije podignuli su stijeg Europske unije na graničnom prijelazu Kaštel, čime je i simbolično obilježen ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Svečanoj proslavi prisustvovali su načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar i njegovi suradnici, rukovoditelji ustrojstvenih jedinica u upravi i načelnici policijskih postaja, zatim načelnik Policijske uprave Koper Danimir Rebec i njegovi suradnici, predstavnici lokalne i regionalne uprave, predstavnici državnih tijela te brojni mještani i turisti, koji su se zatekli pred graničnim prijelazom.

Svečano obilježavanje ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju započelo je nekoliko minuta prije ponoći intoniranjem državne himne i himne Istarske županije, a potom je načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar predao zastavu Europske unije policijskim službenicima granične policije. Točno u ponoć, europska zastava zavijorila se na jarbolu, praćena europskom himnom, u izvedbi mješovitih pjevačkih zborova zajednica Talijana gradova Buje, Umaga i Momjana te pjevačkog zbora Zajednice Talijana grada Pirana. Budući su svečanoj proslavi prisustvovali i gradonačelnici susjednih gradova, gradonačelnik Pirana Peter Bossman iskoristio je priliku i čestitao gradonačelniku Buja Ediju Andreašiću na ulasku Hrvatske u Europsku uniju te mu je predao i simboličan poklon, plavu europsku zastavu. Svečanost se potom nakratko preselila do crte razgraničenja, gdje je načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar otkrio ploču Europske unije i primio čestitke načelnika Policijske uprave Koper Danimira Rebeca. Oba načelnika složila su se da će suradnja između dviju policijskih uprava, sada kada je Hrvatska postala 28. članica Europske unije, biti još bolja, a potom su čestitali prvim putnicima.



Stranica