Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa

Slika PU_I/sjećanja na žrtve u prometu.JPG

Svake treće nedjelje u studenom obilježava se Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa. Obilježavanje sjećanja na žrtve prometa započelo je 1993. godine u Velikoj Britaniji u organizaciji nevladinih udruga ujedinjenih u Europsku federaciju žrtava prometa (FEVR), a 2005. godine Ujedinjeni narodi donijeli su rezoluciju kojom se pozivaju vlade svih zemalja da na nacionalnoj razini taj dan obilježe treće nedjelje u studenom. U Republici Hrvatskoj nevladine udruge ovaj dan obilježavaju od 2004. godine.

Foto: Udruga obitelji osoba stradalih u prometu

Svake treće nedjelje u studenom obilježava se Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa. Obilježavanje sjećanja na žrtve prometa započelo je 1993. godine u Velikoj Britaniji u organizaciji nevladinih udruga ujedinjenih u Europsku federaciju žrtava prometa (FEVR), a 2005. godine Ujedinjeni narodi donijeli su rezoluciju kojom se pozivaju vlade svih zemalja da na nacionalnoj razini taj dan obilježe treće nedjelje u studenom. U Republici Hrvatskoj nevladine udruge ovaj dan obilježavaju od 2004. godine.

Isto tako, Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje 2011.– 2020., kao jedan od ciljeva ima smanjenje broja smrtno stradalih za 50% u sljedećih deset godina. Ovim bi do 2020. godine broj smrtno stradalih u cestovnom prometu u Republici Hrvatskoj trebao biti manji od pet osoba na svakih 100 000 stanovnika.

Kao i ranijih godina, djelatnici PU istarske, članovi udruge Obitelji osoba stradalih u prometu, te djelatnici Hitne medicinske pomoći su u subotu, 17. studenog  na Gradskom groblju paljenjem svijeća kod Centralnog križa u Puli obilježili Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa.

Aktivnostima povodom Svjetskog Dana sjećanja na žrtve prometa, policija se pridružuje stalnim i sustavnim naporima čitavog društva u cilju podizanja prometne kulture svih sudionika u prometu radi osvješćivanja opasnosti i smanjenja broja smrtno stradalih i teško ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama.



Stranica