Talijan izvadio perisku kao suvenir

Slika PU_I///periske.jpg

Foto: ilustracija

Pomorska je policija radi osnova sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog ribolova prijavila 28-godišnjeg državljanina Italije.

Naime, mladić je jučer oko 19 sati u lučici Portić u Peroju iz mora izvadio jednu perisku, s namjerom da je zadrži kao suvenir. Budući je periska zaštićena školjka, protiv mladića se podnosi kaznena prijava u redovnom postupku, a o događaju je obaviješten i Inspektorat zaštite prirode.

Osim toga, utvrđeno je i kako je Talijan obavljao športski ribolov na dah s podvodnom puškom, a da prethodno nije ishodovao potrebitu dozvolu te mu je radi počinjenja prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu izdan prekršajni nalog.

 

Policijska uprava istarska podsjeća građane i turiste da je periska (pinna nobilis) strogo zaštićena školjka te je njeno vađenje i posjedovanje zabranjeno. Štiti je Zakon o zaštiti prirode, a Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim periska je svrstana u strogo zaštićene zavičajne svojte.

Zakonom o zaštiti prirode regulirana je zaštita strogo zaštićene životinje, a školjka je živo biće   te ih je zabranjeno ''uzeti iz prirode, namjerno uhvatiti i/ili ubiti, namjerno oštetiti i/ili uništiti njihove razvojne oblike, gnijezda ili legla, namjerno uznemiriti, naročito u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, migracije i hibernacije, ako bi uznemirenje bilo značajno u odnosu na ciljeve zaštite,  namjerno uništiti i/ili uzeti jaja iz prirode ili držati prazna jaja, oštetiti ili uništiti područja njihova razmnožavanja ili odmaranja te prikriti, držati, uzgajati, trgovati, uvoziti, izvoziti, prevoziti i otuđiti ili na bilo koji način pribaviti i preparirati''.

Također je bitno spomenuti da se radi i o kaznenom djelu protuzakonitog ribolova, obzirom je Kaznenim zakonom određeno kako će se kazniti tko ''lovi ribu ili druge slatkovodne ili morske životinje ili organizme u vrijeme kad je to zabranjeno ili na području u kojem je lov zabranjen, ili tko lovi, posjeduje ili stavlja u promet zaštićene vrste riba ili druge vodene ili morske životinje ili organizme čiji je lov zabranjen ili uništava njihova staništa, ili tko lovi bez posebne dozvole određenu ribu ili druge slatkovodne ili morske životinje ili organizme za čiji lov je potrebna takva dozvola ili tko lovi ribe ili druge slatkovodne ili morske životinje ili organizme eksplozivom, električnom strujom, otrovom, sredstvima za omamljivanje ili drugim načinom ili sredstvom koji su štetni za njihovo rasplođivanje ili koji su propisima zabranjeni, ili tko bez odobrenja nadležnog državnog tijela premješta ribu ili druge slatkovodne ili morske životinje ili organizme iz njihova obitavališta na drugo mjesto''.



Stranica