Teška prometna nesreća – smrtno stradao motociklist

Slika PU_I/prometna nesreća motocikl.JPG

Jedna je osoba smrtno stradala, a jedna je teško ozlijeđena u prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 12,20 sati na državnoj cesti Tinjan – Baderna.

Foto: Ilustracija

Jedna je osoba smrtno stradala, a jedna je teško ozlijeđena u prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 12,20 sati na državnoj cesti Tinjan – Baderna.

Nesreća se dogodila kada je 36-godišnjak iz Rijeke upravljao teretnim vozilom marke VW Caddy, pulskih registarskih oznaka i kretao se iz smjera Pazina prema Baderni. Dolaskom do raskrižja za naselje Kringa, vozač je započeo skretati u lijevo, bez da je prethodno propustio sva vozila koja su se kretala državnom cestom i zadržavala smjer kretanja. U tom je trenutku iz smjera Baderne naišao motocikl marke Yamaha, njemačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 52-godišnji državljanin Njemačke, a sa njime se na motoru nalazila i 53-godišnjakinja, također njemačka državljanka. Nakon što je motocikl prednjim dijelom udario u bočni dio automobila, državljani Njemačke su od siline udarca pali preko vozila van kolnika. Vozač motocikla preminuo je na mjestu događaja, dok je njegova suvozačica zbog zadobivenih ozljeda prevezene u pulsku Opću bolnicu, gdje je utvrđeno kako je teško ozlijeđena.

Očevidu je nazočila zamjenica Općinskog državnog odvjetnika iz Pazina. Radi prometne nesreće i obavljanja očevida državna cesta je od 12,20 do 17 sati od Tinjana do Milinki bila zatvorena te se promet odvijao zaobilazno.

Protiv 36-godišnjeg Riječanina, radi počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće, slijedi podnošenje kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu.

 

S obzirom da je ovo druga prometna nesreća u svega nekoliko dana u kojoj je smrtno stradao motociklist, Policijska uprava istarska ponovno poziva sve sudionike u prometu na poštivanje propisa i pojačan oprez kada su u pitanju najugroženije skupine sudionika u prometu (motociklisti, biciklist i pješaci).

Radi njihove zaštite, vlasnicima mopeda i motocikala skrećemo pozornost da provjere tehničku ispravnost vozila prije sudjelovanja u prometu te da prije i tijekom vožnje poduzmu slijedeće:

  • očiste vizir, stave zaštitnu kacigu na glavu i pravilno je zategnu,
  • provjere tlak u gumama,
  • upale dnevno ili kratko svjetlo,
  • koriste zaštitnu opremu kako bi sačuvali zdravlje (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice), prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste),
  • ne upravljaju ako su umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga,
  • ne stvaraju preveliku buku u vožnji (osobito noću),
  • ako voze u skupini, da voze jedan iza drugoga,
  • izbjegavaju vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i slično, posebice u zavojima,
  • da se prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknu od središnje crte inače će im se glava nalaziti čak do jedan metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera,
  • ne voze prevelikim brzinama, niti slalom između vozila; mopedi i motocikli su uski zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu teže predvide,
  • da kontroliraju svoje ponašanje i strast za vožnju te ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog mopeda ili motocikla.


Stranica