Tijekom vikenda ozlijeđeno pet pješaka: vozači, pripazite na pješačkim prijelazima

Slika /2018/pješački2.jpg

U cilju veće zaštite pješaka u prometu, policija apelira na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu

Foto: Ilustracija

Na području Policijske uprave istarske, od 26. do 28. siječnja 2024. godine evidentirano je sedam prometnih nesreća, od kojih dvije s ozlijeđenim osobama i pet nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama pet osoba zadobilo je lakše tjelesne ozlijede, a radi se o pješacima koji su stradali u Pazinu i Novigradu.

U petak, 26. siječnja oko 10.30 sati, u Ulici Jurja Dobrile u Pazinu 75-godišnjak je upravljao automobilom, pulske registracijske oznake te se pješačkom prijelazu nije približavao dovoljnom sigurnosnom brzinom da se može pravovremeno zaustaviti tako da je udario u 75-godišnjaka koji je prelazio preko pješačkog prijelaza uz pomoć ortopedskog pomagala. Ozlijeđenom muškarcu pružena je liječnička pomoć u pulskoj bolnici, gdje je utvrđeno kako je lakše ozlijeđen te se protiv vozača pokreće prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Drugi nalet na pješake dogodio se u subotu, 27. siječnja oko 12.50 sati, kada je 66-godišnjak upravljao automobilom, pulske registracijske oznake, kolnikom Ulice prolaz Venecija te se također nije približavao pješačkom prijelazu sigurnosnom brzinom da se može pravovremeno zaustaviti i propustiti pješake. Vozilom je na pješačkom prijelazu udario u četiri državljana Slovenije (38-godišnjaka, 38-godišnjakinju i dvoje djece), kojima je liječnička pomoć pružena u Izoli. Zasad je utvrđeno kako je žena zadobila lakše ozlijede, dok težina ozljeda preostale tri osobe zasad nije poznata. Protiv vozača koji je prouzročio nesreću, policija će podnijeti odgovarajuću prijavu.

Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, Policijska uprava istarska apelira na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu:
 
  • Usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik.
  • Zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz.
  • Ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu.
 
Ujedno podsjećamo pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:
 
  • Koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika.
  • Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga.
  • Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom.
  • Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja.
  • Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila
 
Rezultati pojačanih aktivnosti policije tijekom vikenda

Policijski službenici su tijekom vikenda kontrolirali 329 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 10 vozača i 2 vozila. Utvrđeno je 219 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih:
 
  • vožnja pod utjecajem alkohola - 7 prekršaja
  • nepropisna brzina - 107 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa - 26 prekršaja
  • nezakonito korištenje mobitela za vrijeme vožnje - 20 prekršaja
  • neregistrirano vozilo - 2 prekršaja
  • ostali prekršaji - 57 prekršaja.




 

Priopćenja