Tijekom vikenda teško ozlijeđena tri motociklista

Slika /2018/arena i kaciga2.jpg

Policija je i ovog vikenda poduzimala pojačane kontrole, ali je uslijed pojačanog prometa zabilježila nekoliko težih stradavanja u prometu

Foto: Ilustracija

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave istarske evidentirana je 21 prometna nesreća, od kojih 11 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 10 prometnih nesreća s materijalnom štetom. Stradalo je ukupno 16 osoba, tri osobe zadobile su teške tjelesne ozljede, dok je 11 osoba lakše ozlijeđeno. Alkohol kao uzrok evidentiran je u pet prometnih nesreća.
 
Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 768 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 16 vozača i dva vozila.

Utvrđeno je 276 prekršaja, od kojih izdvajamo:
  • nepropisna brzina – 64 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 38 prekršaja
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 16 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 31 prekršaja
  • neregistrirano i tehnički neispravno vozilo – 2 prekršaja
  • ostali prekršaji – 125 prekršaja 

Tijekom vikenda evidentirane su tri prometne nesreće u kojima su teže ozlijeđeni vozači motocikla. Prva nesreća dogodila se 18. kolovoza oko 12 sati, na području Lanišća, kada je 56-godišnji španjolski državljanin upravljao motociklom, španjolske registracijske oznake, županijskom cestom 5012 iz smjera Jelovica prema naselju Vodice. Vozač se nije držao desne strane kolnika, već je prešao na suprotnu stranu kolnika, gdje se sudario s automobilom, slovenske registracijske oznake, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 68-godišnji slovenski državljanin. Vozač motocikla prevezen je u riječku bolnicu, gdje je utvrđeno kako je teže ozlijeđen.
 
U subotu, 19. kolovoza oko 11.15 sati 23-gododišnji austrijski državljanin upravljao je u naselju Banjole neregistriranim motociklom bez valjane vozačke dozvole za upravljanje motornim vozilima A kategorije, kojom prilikom je došlo do prometne nesreće u kojoj je teško ozlijeđen. Mladić se tijekom vožnje nije držao što bliže desnom rubu kolnika te je naletio na prednji lijevi dio teretnog vozila, pulskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 33-godišnjak. Vozač je poradi težine zadobivenih ozljeda zadržan u pulskoj bolnici, a protiv njega se pokreće prekršajni postupak sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.
 
Istoga dana oko 14.30 sati i labinska je policija zabilježila prometnu nesreću s teško ozlijeđenom osobom. Do nesreće je došlo kada je 74-godišnji talijanski državljanin upravljao automobilom, talijanskih registracijskih oznaka, iz smjera Brestove u smjeru D-66 te je u jednom trenutku započeo radnju skretanja ulijevo bez korištenja pokazivača smjera, dok se s njegove lijeve strane u radnji pretjecanja preko neisprekidane linije nalazio motocikl, talijanske registracijske oznake, kojim je upravljao 48-godišnji talijanski državljanin. U nesreći je teške tjelesne ozlijede zadobio vozač motocikla, dok je lakše ozlijeđena suputnica na motociklu, 40-godišnja talijanska državljanka. Policija nastavlja utvrđivati okolnosti nastanka prometne nesreće.
 
Policija još jednom poziva sve vozače mopeda i motocikala, ali i vozače ostalih vozila, da se pridržavaju prometnih propisa, kako bi se smanjio broj prometnih nesreća i stradavanja vozača mopeda i motocikala.
 

Pisane vijesti