Trgovao kriptovalutama pa ostao bez novca

Slika /2019/internet.jpg

Policija upozorava građane da budu oprezni prilikom ulaganja u kriptovalute kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara

Foto: Ilustracija
 
Rovinjska policija istražuje slučaj prijevare prilikom trgovanja s kriptovalutama. Naime, 48-godišnjak je prijavio kako je krajem lipnja 2022. godine kreirao korisnički račun na internetskoj stranici koja se navodno bavi trgovinom kriptovalutama. Čim se registrirao na stranicu i izvršio početnu uplatu, u nekoliko navrata su ga kontaktirale osobe koje su se predstavile kao brokeri i obavijestile ga kako je ostvario dobit od više desetaka tisuća eura. Uputili su ga da ukoliko želi da mu se isplati dio novca, mora uplatiti depozit i instalirati aplikaciju za daljinski pristup na mobilni uređaj te kako će oni pristupiti njegovom računu i obaviti transfere.
 
Muškarac je sukladno sugeriranom obavio uplatu, za koju su mu rekli da nije provedena te kako mora obaviti dodatnu uplatu novčanih sredstava na svoj račun. Nakon što je uplatio noavac, oštećeni je utvrdio da su sva sredstva koja je uplaćivao na svoj račun pretvorena u kriptovalute i transferirana na nepoznatu adresu, a povijest transfera unutar aplikacije je obrisana, nakon čega je shvatio da je prevaren.
 
Policijska uprava istarska upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Ukoliko se odlučite na ovakav način trgovanja i investiranja, prvo se trebate dobro informirati o svim rizicima. Također se preporuča korištenje provjerenih i registriranih investicijskih društava, a trebalo bi izbjegavati tvrtke koje imaju sjedišta u egzotičnim zemljama jer postoji velika vjerojatnost da ćete postati žrtve prijevare.
 
Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti. Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati. 

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku. Zapamtite, budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac. U slučaju da posumnjate kako se radi o prijevari ili ako postanete žrtva prijevare, događaj prijavite policiji.

Stranica