U nedjelju kontrola vozača motocikla i mopeda

Slika /2018/prometna policija motoristi.jpg

Policija savjetuje vozače automobila da obrate pozornost na motocikliste jer se često kasno uoče, a vozače mopeda i motocikala savjetuje da vode računa o svojoj sigurnosti

Foto: Ilustracija

Kako bi se povećala sigurnost vozača motocikla i mopeda, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, policija će u nedjelju, 25. lipnja od 14 do 19 sati, provesti prometnu akciju.

Akcija će se provesti na području Policijske postaje Labin, točnije na DC-66 na dionici Labin – Vozilići – Plomin - trajektno pristanište Brestova, s obzirom da je to prometnica kojom se motociklisti često kreću, a na kojoj su zabilježena njihova stradavanja.

U prvih pet mjeseci ove godine na području Istre evidentirano je ukupno 46 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikala, od kojih 37 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i devet s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama sedam osoba navedene skupine vozila zadobilo je teške tjelesne ozljede, a 31 osoba je lakše ozlijeđena. Najčešći uzrok prometnih nesreća bila je neprilagođena brzina.

Policija savjetuje vozače mopeda i motocikala da vode računa o svojoj sigurnosti, odnosno da upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom te da upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, odnosno  koji imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka.

Pozivamo vozače mopeda i motocikla da se kreću propisanim i prilagođenim brzinama te da tijekom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu, kako vozači, tako i putnici, kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna jer ublažava ozljede u slučaju nastanka prometnim nesrećama (motociklističke jakne, hlače, kombinezoni, rukavice, čizme, štitnici i drugo).

Ujedno pozivamo vozače automobila da ne oduzimaju prednost prolaska vozačima motocikla i mopeda te da prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila obrate pozornost na ovu kategoriju vozača tako da im se ne nađu u tzv. „mrtvom kutu“ bočnog ogledala. Naime, podsjećamo da su motocikli, a sve više i mopedi, vozila koja s obzirom na omjer masa/snaga na kratkim dionicama mogu ostvariti velika ubrzanja te je stoga potrebno obratiti pozornost na njih jer su često neuočljivi ili se vrlo kasno uoče.
 

Najave