U Poreču održano predavanje o nestancima starijih osoba

  • Slika
  • Slika

Policijska službenica Odjela prevencije Sanja Delač Fabris održala  predavanje u porečkom Domu umirovljenika

Foto: PU istarska

S ciljem edukacije i poticanja samozaštitnog ponašanja starijih osoba te članova njihovog kućanstva, kao i  onih što skrbe o njima, u porečkom Domu umirovljenika  je u četvrtak, 7. studenoga, policijska službenica Odjela prevencije Sanja Delač Fabris održala je predavanje na temu ''Nestanci osoba starijih od 65 godina''.

Prisutne je upoznala s definicijom kada se osoba smatra nestalom, razlozima nestanaka starijih osoba među kojima su najčešći psihičke bolesti, staračka demencija, gubljenje u prostoru te druge bolesti. Osobe su također upoznate sa zakonskim odredbama prema kojima postupa policija u slučaju nestanka osoba, kao i sa tijekom potrage.

Prisutni su educirani što mogu učiniti kao obitelj, kao okolina, ali i sami za sebe kako bi pridonijeli prevenciji nestanaka i poticali samozaštitno ponašanje. Obiteljima se u tom slučaju savjetuje da informiraju sebe i okolinu o stanju starije osobe u obitelji, pripreme plan u slučaju nužde i osiguraju popis kontakata u slučaju potrebe, informiraju se o dnevnom planu kretanja starije osobe i budu dio plana, osiguraju prostor od mogućeg bijega, izrade narukvicu s osobnim podacima u slučaju da se osoba izgubi, upozore ili zamole okolinu na veći oprez i obavještavanje u slučaju neuobičajenog ponašanja, a u slučaju nestanka da ne čekaju da se osoba sama vrati, nego neka prijave nestanak  kako bi se krenulo s traganjem.

Uloga okoline je da ukoliko uoči osobu starije životne dobi za koju sumnja da se izgubila  je da pokuša ostvariti kontakt sa osobom, odmah obavijesti obitelj i institucije radi pravovremene reakcije te  ju pokuša zadržati do dolaska obaviještene osobe

Među savjetima za samu osobu policija savjetuje da prije svakog odlaska iz kuće obavijeste ukućane o svojoj ruti, uvijek sa sobom nose osobne podatke i probaju se javiti obitelji ukoliko se zadrže više od predviđenog, a ukoliko odlaze u šetnju savjet je da odlaze u paru ili društvu.
 
 

Stranica