U Puli i prometna jedinica mladeži brine o sigurnosti

  • Slika /2023/prometna jedinica1.jpg
  • Slika
  • Slika

Od sutra u Puli, uz policijske službenike, o sigurnosti u cestovnom prometu brine i prometna jedinica mladeži

Foto: PU istarska

Na istarskim prometnicama sve je više turista te je stoga osiguravanje sigurnosti i protočnosti prometa jedna od temeljnih zadaća policije. Od ponedjeljka, 3. srpnja, na području grada Pule u tome će im pomagati i sedam pripadnika prometne jedinice mladeži.

Osnovna zadaća pripadnika prometne jedinice mladeži je sprječavanje nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila, tjelesno upravljanje prometom u cilju osiguravanja nesmetane protočnosti prometa na najfrekventnijim dionicama te pružanje pomoći svim sudionicima u prometu, posebice djeci, osobama starije životne dobi i osobama s invaliditetom. 

Pripadnici prometne jedinice mladeži prethodno su završili program osposobljavanja te valja istaknuti i upozoriti vozače i druge sudionike u prometu kako, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, sudionici u prometu moraju postupati po njihovim zahtjevima  i naredbama.

Za postupanje vozača motornih vozila suprotno zahtjevu izraženom pomoću znaka ili po naredbi ovlaštene osobe propisana je kazna u iznosu od 390 do 920 eura, tri mjeseca zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, a po pravomoćnosti odluke o prekršajima vozaču se u evidenciju upisuju tri negativna prekršajna boda. Za ostale sudionike u prometu, ako ne postupe po naredbi izraženoj pomoću znaka ovlaštene osobe, propisana je novčana kazna u iznosu od 30 eura.
 

Pisane vijesti