U Puli obilježen Dan policije

Slika PU_I/vijesti/2018/dan policije01 - kopija.JPG

Foto: PU istarska, Pulska svakodnevnica 

''Sigurnost sredine u kojoj živimo naš je prioritet. Želimo da se stanovnici Istre i svi oni koji Istru posjete, osjećaju sigurno i imaju povjerenja u policiju. Ključ našeg uspjeha je da smo dio zajednice,  da nas zajednica uvažava i da ima u nas puno povjerenje'' rekao je danas na svečanoj akademiji u Domu hrvatskih branitelja u Puli načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot.

Naime, kao i ranijih godina, Policijska uprava istarska je prigodnim aktivnostima obilježila Dan policije i blagdana zaštitnika policije Sv. Mihovila (Mihaela). Program obilježavanja započeo je humanitarnom utrkom na kojoj su u nedjelju sudjelovali policijski službenici, a nastavio se dobrovoljnim darivanjem krvi u ponedjeljak. Ovoj humanoj gesti odazvalo se četrdesetak djelatnika policijske uprave. Jučer su policijski službenici položili cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih poginulih kolega, a tijekom ovog tjedna održat će se i sportska natjecanja djelatnika policijske uprave. 

Današnji program obilježavanja Dana policije započeo je polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na gradskom groblju u Puli te kod spomenika hrvatskim braniteljima u Parku Franje Josipa. Uz djelatnike Policijske uprave istarske, vijence i svijeće su položili predstavnici Istarske županije, Grada Pule i udruga umirovljenika MUP-a. Oni su se na taj način prisjetili neizmjerne žrtve svih policijskih službenika koji su stradali tijekom rata, ali i tijekom obavljanja svojih službenih zadaća. Nakon polaganja vijenaca, uslijedilo je misno slavlje, koje je u crkvi Gospe od mora predvodio policijski kapelan Ilija Jakovljević, a potom se delegacija istarske policije uputila na prijem u Istarsku županiju, gdje su se zamjenik župana Fabrizio Radin i zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvekzahvalili na svemu što policija poduzima kako bi se turisti i žitelji Istre osjećali što sigurnije. 

I ove je godine policijska uprava na Narodnom trgu organizirala prigodno druženje s građanima – Dan otvorenih vrata. Na info punktovima prometne, interventne, protueksplozijske i pomorske policije građani su mogli razgledati opremu koju policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu. Imali su prilike saznati kako zaštiti sebe i svoju imovinu te dobiti informacije o preventivnim projektima koje provodi policija na području Istre, ali i upoznati se s radom prijenosnog šaltera upravnih poslova. Djeca su za zanimanjem razgledala info punkt kriminalističke tehnike, na kojem su im policijski službenici pokazali kako se uzimaju otisci prstiju te su im za uspomenu poklonili njihov prvi otisak prsta, dok je najveće zanimanje okupljenih građana izazvala pokazna vježba interventne policije i službeni pas. Osim njih, velik interes izazvala su i službena plovila, koja su građani mogli razgledati na Riječkom gatu.

Završna aktivnost održana je u Domu hrvatskih branitelja, gdje je upriličena svečana akademija za policijske službenike, na kojoj su prisustvovali i zamjenik župana Fabrizio Radin, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić te drugi predstavnici lokalne uprave, brojnih institucija i udruga, s kojima Policijska uprava istarska već godinama uspješno surađuje na održavanju povoljnog stanja sigurnosti. Nakon odavanja počasti hrvatskim policajcima i braniteljima, prikazan je video ''Policija – nekad i danas'', koji kroz fotografije pokazuje kako se policijski posao obavljao nekad, a kako to policijski službenici čine danas. Starije fotografije ustupili su djelatnici policijske uprave, dok je suvremene fotografije izradio pulski fotograf Damir Bošnjak te su neke od njih razvijene i postavljene u predvorju Doma hrvatskih branitelja kao izložba ''Policija – nekad i danas''. 

Nakon prikaza kratkog filma, prisutnima se obratio  načelnik  policijske uprave Alen Klabot, koji se u svom govoru osvrnuo na dobre rezultate rada i istaknuo kako je policija danas prerasla u modernu službu koja se može uhvatiti u koštac s opasnostima današnjice – terorizmom, kibernetičkim i organiziranim kriminalom, krijumčarenjem ljudi i nezakonitim migracijama. ''Djelujemo proaktivno kako bismo unaprijed predvidjeli sve ugroze i na njih odgovorili spremno'' istaknuo je načelnik Klabot i napomenuo kako je upravo suradnja s građanima i razmjena informacija ključ sigurnosti na nekom području. Svoje obraćenje prisutnima načelnik policijske uprave završio je s prigodnom čestitkom Dana policije svim policijskim službenicima, pri čemu im je zahvalio na ostvarenim rezultatima i trudu koji svakodnevno ulažu pri obavljanju svojih zadaća. Čestitkama se pridružio i zamjenik istarskog župana Fabrizio Radin, koji je policijskim službenicima zaželio puno uspjeha u njihovom daljnjem radu i u osobnom životu, napomenuvši kako je Istra sigurna regija te da se u njoj i turisti i građani osjećaju sigurno. 

A da rad policijskih službenika ne prolazi nezapaženo, pokazuju i izvanredna promaknuća koja se svake godine uoči Dana policije dodjeljuju onim policijskim službenicima koji su se posebno istaknuli svojom profesionalnošću, požrtvovnošću i predanošću poslu. Naime, zbog uspješnog obavljanja službenih zadaća, ministar unutarnjih poslova je izvanredno promaknuo sedmero policijskih službenika Policijske uprave istarske, a to su: Nebojša Nićivojević iz Policijske postaje Poreč-Parenzo, Krunoslav Raić-Sudar i Denis Begić iz Policijske postaje Rovinj-Rovigno, Atila Medkov i Zdravko Karak iz Postaje pomorske policije Pula-Pola, Ivan Gavrić iz Policijske postaje Pula-Pola te Tomislav Vrbljančević iz Policijske postaje Umag-Umago. Posebno priznanje dobio je pomoćnik načelnika Postaje prometne policije Pula-Pola Dubravko Šlibar, za svoj doprinos povećanju ugleda policije, pogotovo kroz ulogu Svetog Nikole, kojeg je utjelovio u humanitarnoj akciji Policijske uprave istarske ''Budi nekom djetetu Sveti Nikola''. 

Isticanjem priznanja za rad završila je svečana akademija Policijske uprave istarske, koju su svojom glazbom uljepšali magistar glazbene umjetnosti Zoran Tomaić, klapa Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Sv. Matej i pulska glazbenica Lara Demarin, a potom su svi prisutni razgledali izložbu ''Policija – nekad i danas''.



Pisane vijesti