U Puli obilježen Međunarodni dan nedužne djece žrtava nasilja

Slika PU_I/kiko i ruka.jpg

Foto: PU istarska

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana nedužne djece žrtava nasilja, Policijska uprava istarska je jučer u suradnji s Obiteljskim centrom Istarske županije organizirala kostimiranu predstavu za najmlađe ''Kiko i ruka'' te na taj način promovirala kampanju ''Jedno od pet''.

Da podsjetimo, radi se o kampanji Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom, koja ukazuje da je svako peto dijete u Europi žrtva seksualnog nasilja te da se radi o ozbiljnom problemu, zastrašujućih razmjera. Upravo stoga, kako bi se skrenula pozornost javnosti na problem seksualnog nasilja nad djecom te kako bi se promovirala spomenuta kampanja, Odsjek za prevenciju je u suradnji s Obiteljskim centrom i udrugom Birikina iz Pule pripremio predstavu za pulske mališane.

U hladu parka na Monte Zaru, prvašići škole ''Monte Zaro'', polaznici vrtića ''Monte Zaro'' i polaznici ''Škole za odgoj i obrazovanje Pula'' mogli su putem kostimiranih likova Kika i Ruke, uz pratnju adekvatne glazbe kao pozadine, naučiti Pravilo donjeg rublja, dobre i loše dodire, kao i razliku između dobrih i loših tajni. S omiljenim likovima, kroz predstavu su zajednički zaključili kako ne smiju dozvoliti dodire ispod donjeg rublja, a kada se to dogodi protivno njihovoj volji, svakako moraju reći odgajateljici, učiteljici, roditeljima  ili drugoj osobi od povjerenja.

Nakon predstave djeca su sa svojim učiteljicama i odgajateljicama, uz pomoć Kika i Ruke, na  papirima u manjim grupama slikali svoje doživljaje predstave tako da se trava parka Monte Zaro nakratko pretvorila u malu šarenu radionicu na otvorenom.

Podsjećamo kako je sljedeća, ujedno i posljednja ovakva aktivnost, predviđena sutra u 10 sati u parku Veruda (kod škole), i to za prvašiće škole ''Veruda“ i polaznike vrtića ''Veruda“.          



Stranica