U Puli obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Slika PU_I/nasilje nad ženama.jpg

Foto: PU istarska 

Kao što je i bilo najavljeno,  danas je na prigodan način obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kojim se građane Pule i Istarske županije željelo podsjetiti na tragičan događaj 22. rujna 1999. godine, kada je Mate Oraškić na zagrebačkom  općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a teško ozlijedio djelatnicu suda Stanku Cvetković.

Policijska uprava istarska, Sigurna kuća Istre, Obiteljski centar i Grad Pula su putem info-punktova na središnjoj gradskoj tržnici brojne građane informirali o  statističkim pokazateljima, zakonskim osnovama za sankcioniranje, znakovima nasilja nad ženama, mjestima i mogućnostima podnošenja prijave te o adresama i telefonskim brojevima nevladinih udruga koje se uključuju u područje borbe protiv nasilja nad ženama i drugim informacijama važnim za prevenciju nasilja nad ženama. Tijekom 2010. godine na području Policijske uprave istarske evidentirana su 424 događaja iz čl. 4. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te su prijavljena 582 počinitelja opisanih prekršaja.  U 70% slučajeva muškarci su počinitelji navedenih prekršaja (suprug u 40%), dok su u 30% slučajeva žene počinitelji prekršaja (11% supruga). Tijekom prvih 6 mjeseci 2011. godine evidentirano je 248 događaja iz čl. 4. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te je  prijavljen 281 počinitelj  prekršaja.

Centralni događaj prigodnog obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama bio je tradicionalni mimohod Sigurne kuće Istre koji je krenuo u 10 sati s Foruma, Ulicom Sergijevaca do Portarate te Flanatičkom ulicom do tržnice, a tijekom kojeg su glumci kazališta Forum održavali kratke performanse, simbolično prikazujući scene nasilja zaklonjeni bijelim maskama.

U spomen na 133 ubijene žene tijekom posljednjih 10 godina, kao posljedice nasilja, simbolično su u zrak puštena 133 crna balona punjena helijem.

Događaj je popratila i brojna publika, od kojih su neki i sami svojim pričama posvjedočili kako je nasilje problem društva i nitko ne treba okretati leđa i tolerirati njegovu pojavnost.



Stranica