U Puli obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Slika PU_I/vijesti/2014/nasilje nad ženama.JPG

Foto: PU istarska

U organizaciji Sigurne kuće Istre i uz sudjelovanje PU istarske, već sada tradicionalnim mimohodom i puštanjem u zrak tamnih balona, obilježen je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Hrvatski Sabor je 2004. godine, na prijedlog Vlade RH, današnji dan proglasio Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tragični događaj od 22. rujna 1999. Godine, kada je Mate Oraškić na zagrebačkom općinskom sudu, tijekom brakorazvodne parnice ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njenu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a teško ozlijedio djelatnicu suda Stanku Cvetković.

Mimohod je krenuo s Foruma, Ulicom Sergijevaca, preko Portarate i Flanatičkom ulicom do Narodnog trga u Puli (tržnica). Tijekom trajanja mimohoda, kojem su se pridružili učenici, studenti i brojni građani, glumci Istarskog narodnog kazališta su pod prigodnim maskama, koje simboliziraju anonimnost osoba koje trpe nasilje, održali tematske nastupe. Na kraju mimohoda u zrak su simbolično pušteni tamni baloni koji predstavljaju žene koje su ubijene kao žrtve obiteljskog nasilja.

S ciljem prevencije svih oblika nasilja i podizanja svijesti građana za prijavljivanje nasilja u obitelji i izgradnju kulture nenasilja među mladima, Odjel prevencije PU istarske od 2010. godine provodi kampanju Živim život bez nasilja.

Tijekom 2010. godine, u suradnji s policijskim postajama, provedena je edukacija 613 učenika osnovnih škola, u likovnoj radionici i testovima nedovršenih rečenica u osnovnim školama u Labin, sudjelovalo je 130 učenika, dok je u debati u prostorima Klasične gimnazije u Pazinu sudjelovalo 100 učenika. Završna manifestacija, koja je obuhvaćala kulturno zabavni, sportski i scenski program održana je u OŠ Veli Vrh u Puli. U sklopu kampanje u suradnji sa Gabrijelom Galant Jelenić iz grupe Nola sačinjen je spot, kojim se promovira borba protiv svih oblika nasilja.

Tijekom 2012., 2013. i 2014. godine, Odjel prevencije je kampanju provodio u suradnji sa Udrugom Status M iz Zagreba, gdje su učenicima osmih razreda OŠ Centar u Puli (2012. i 2013. godine) i sedmih razreda OŠ Marije i Line u Umagu (2014. godine), kroz interaktivne radionice Odjela prevencije  i navedene Udruge, prezentirani oblici i prepoznavanje nasilja, kao i načini borbe protiv istih. Kao druga komponenta za sve učenike osmih razreda pulskih osnovnih škola, 2012. godine u Domu hrvatskih branitelja i 2013. godine u Istarskom narodnom kazalištu te 2014. godine u Pučkom otvorenom učilištu, za učenike Umaga i Bujštine,   u izvedbi Udruge The Arto – Riječi prave predstave, izvedena je predstava „Nasilje – za nasilje nema opravdanja“ .

Tijekom 2013. godine u Puli i 2014. godine u Umagu, za učenike koji su sudjelovali u prvoj komponenti kampanje, Odjel prevencije je proveo kroz treću komponentu kampanje (interaktivnu radionicu), kako bi učenici usvojili znanja stečena kroz prethodne radionice i predstavu o prepoznavanju znakova nasilja koja se događaju njima samima ili njihovim prijateljima.



Stranica