U Puli održana preventivna aktivnost ''Trijezni štand''

  • Slika /2019/trijezni štand4.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijska uprava istarska je u subotu, 6. travnja, na Narodnom trgu u Puli, obilježila Svjetski dan borbe protiv alkoholizma (1. travnja) i Međunarodni dan zdravlja (7. travnja).

Foto: PU istarska

Kako bi se podigla svijest građana o štetnosti konzumacije alkohola, Policijska uprava istarska je zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, Odjelom psihijatrije Opće bolnice Pula i Klubom liječenih alkoholičara ''Stvaranje'' u subotu, 6. travnja, na Narodnom trgu u Puli, organizirala preventivnu aktivnost pod nazivom ''Trijezni štand''.

Navedenom aktivnošću ujedno su se obilježili Svjetski dan borbe protiv alkoholizma (1. travnja) i Međunarodni dan zdravlja (7. travnja), a na postavljenim info punktovima građane su se mogli upoznati i sa zakonskim posljedicama konzumacije alkohola u prometu, preventivnim projektima i aktivnostima koje se provode s ciljem prevencije alkoholizma te oblicima liječenja ovisnika o alkoholu

Na info punktu policije, svi zainteresirani mogli su isprobati  uređaj za ispitivanje alkoholiziranosti vozača i tzv. ''pijane naočale'' koje simuliraju različite stupnjeve opijenosti alkoholom, upoznati se sa situacijama u kojima su alkoholizirani vozači uzrokovali prometne nesreće s poginulim osobama te saznati koliko često vozači pod utjecajem alkohola čine prekršaje i koju strukturu prekršaja čine. Također su se imali prilike upoznati s nacionalnim preventivnim projektom ''Zdrav za pet'', koji je namijenjen učenicima osmih razreda i prvim razredima srednjih škola, a kroz koji se djecu educira o štetnosti i zakonskim posljedicama konzumacije alkohola i drugih sredstava ovisnosti te preventivnim aktivnostima koje se provode. Prošle godine policijski službenici su u 25 škola educirali oko 730 učenika o štetnosti alkohola, a u suradnji sa školama i gradovima održano je i osam eko akcija u sklopu navedenog projekta.

Tijekom prošle godine na području PU istarske dogodile su se ukupno 1.842 prometne nesreće u kojima je stradalo 806 osoba, 23 osobe su smrtno stradale, 119 ih je teško ozlijeđeno, a 664 lakše. Vozači pod utjecajem alkohola sudjelovali su u 258 prometnih nesreća ili 14 %, od čega su bili počinitelji u 96.5% prometnih nesreća. U prometnim nesrećama koje su počinili vozači pod utjecajem alkohola  stradalo je 105 osoba, 6 smrtno, 24 teško i 75 lakše. Policijski službenici utvrdili su  1.913 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, i to kod 159 vozača - do 0.5 promila, kod 875 vozača  - od 0.5 do 1.00 promila, kod 493 vozača - od 1.01 do 1.50 promila i kod 312 vozača - preko 1.50 promila, 68 vozača odbilo je alkotestiranje, a utvrđeno je i 6 prekršaja upravljanja biciklom pod utjecajem alkohola.  Čak i manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača. Vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnosti, relativizira opasnost, povećava se njegovo  samopouzdanje, on postaje slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa. Alkohol je, uz brzinu, pojas i mobitel, jedan od četiri ubojice u prometu te stoga policija kroz svoje redovne aktivnosti nastoji zahvaćati upravo tu problematiku.

U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije pomoć je prošle godine potražilo 29 osoba zbog poteškoća uzrokovanih ovisnošću o alkoholu te 23 člana njihovih obitelji. Tretman ovisnika o alkoholu najčešće se provodi kroz grupnu terapiju koju vodi psihijatar. Važno je uključiti i članove obitelji, s obzirom da ovisnost o alkoholu ima dalekosežne posljedice i na obitelj.

Klub liječenih alkoholičara ''Stvaranje'' nastavak je prethodnog oblika liječenja ovisnika o alkoholu, koji je djelovao od 1997. do 2017. godine u prostorijama Opće bolnice Pula na Odjelu psihijatrije te je bio organiziran po načelima terapijskih metoda liječenja ovisnika apstinenata i članova njihovih obitelji. Nastavak prethodno organiziranog načina rada provodi se od 1. siječnja 2018. u prostoru Mjesnog odbora Gregovica, a klub djeluje kao samostalna udruga, s dva stručna edukatora, odnosno u dvije grupe – utorkom i četvrtkom od 17 do 18.30 sati, a grupne aktivnosti odvijaju se pod supervizijom psihijatra. Članovi kluba najčešće su završili program liječenja u Dnevnoj bolnici za alkoholizam i druge ovisnosti Odjela psihijatrije pulske bolnice te nastavljaju rehabilitaciju i kroz aktivnosti kluba. Uz grupni rad kao osnovnu aktivnost, klub kroz razne programske aktivnosti u zajednici ima za cilj podizanje svijesti o problematici ovisnosti o alkoholu, s posebnim naglaskom na mlade.
   
 
 

 

Stranica