U Puli održano Pokrajinsko hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja

  • Slika /2024/sv. toma4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Povodom obilježavanja zaštitnika grada Pule Sv. Tome, u Puli je održano Prvo pokrajinsko hodočašće vojske, policije, vatrogasaca te braniteljskih udrugap

Foto: PU istarska

Bogoslovljem u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina i procesijom pulskim ulicama, obilježena je jučer svečana proslava svetkovine sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule koja je bila upotpunjena Prvim pokrajinskim hodočašćem vojske, policije, vatrogasaca te braniteljskih udruga. Zapovjednik hodočašća bio je načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot koji je na početku mise zapalio zavjetnu hodočasničku svijeću.

Porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja je na početku uputio uvodnu riječ dobrodošlice, a potom je uslijedilo misno slavlje koje je predvodio mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij, u zajedništvu s riječkim nadbiskupom i metropolitom Matom Uzinićem, domaćim biskupom mons. Ivanom Štironjom, krčkim biskupom Ivicom Petanjkom, umirovljenim porečko - pulskim biskupom Ivanom Milovanom, dijecezanskim upraviteljem Gospićko - senjske biskupije Richardom Pavlićem, generalnim vikarom Vojnog ordinarijata mons. Markom Medom, pastoralnim vikarom preč. Franom Musićem, vojnim i policijskim kapelanima te istarskim svećenicima.

U propovjedi u kojoj je pozvao vjernike na otvorenost uma prema bezuvjetnoj vjeri, tijekom misnog slavlja biskup se prisjetio Tome apostola i njegove prvotne vjere u ono vidljivo, opipljivo, čije se preobraćenje dogodilo nakon Isusovog poziva da u Uskrslom Kristu  ''vidimo Boga'', da ga dotaknemo svojim rukama i da znamo kako je uskrsnuo za nas. ''Božje milosrđe navodi nas također da otkrijemo rane naših bližnjih, naše braće i sestara te nas u našim krizama i u našim teškoćama dovodi u dodir s patnjama bližnjega. I svaki put kad liječimo rane naših bližnjih i izlijevamo na njih milosrđe, u nama se ponovno rađa nova nada, koja nas same tješi u našim teškoćama'', naglasio je biskup.



Nakon svečanog misnog slavlja, procesija s relikvijama sv. Tome kretala se ulicama grada Pule preko Trga Sv. Tome, Kandlerovom ulicom, Ulicom Sergijevaca, Trgom Portarata, Giardinima, Carrarinom ulicom te Kandlerovom ulicom do Katedrale. Relikviju su nosili župljani, predstavnici hrvatske vojske i mornarice, policijski službenici i vatrogasci uz glazbenu pratnju orkestra Hrvatske ratne mornarice i Puhačkog orkestra Grada Pule. Po povratku relikvije Sv. Tome u pulsku katedralu, uslijedio je svečani blagoslov.

Ceremonijari svečanosti bili su preč. Ilija Jakovljević i katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj koji je na kraju izrekao prigodnu zahvalu.

Nakon procesije i svečanog blagoslova, u katedrali je za sve vjernike upriličen koncert Klape hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj i Policijske klape Sv. Mihovil.
 

Stranica