U Puli predstavljeno novo ruho kampanje ''Manje oružja, manje tragedija''

  • Slika /2021/manje oružja1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Puli je danas predstavljeni novi vizualni identitet kampanje ''Manje oružja, manje tragedija''

Foto: PU istarska

Još 2007. godine Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske je u suradnji s Ujedinjenim narodima počelo provoditi kampanju ''Manje oružja, manje tragedija'', kojom se građanima omogućilo da bez ikakvih sankcija predaju policiji oružje, streljivo ili minsko-eksplozivna sredstva koja ilegalno posjeduju. Kampanja je proglašena najuspješnijom kampanjom ove vrste u povijesti Ujedinjenih naroda, a krajem prošle godine modernizirana je te je dobila novo ruho.

Modernizirana kampanja sufinancirana je sredstvima Europske unije kroz Fond za unutarnju sigurnost u sklopu projekta  ''Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost, te borbi protiv terorizma''. U sklopu modernizacije kampanje tiskani su promotivni materijali, kao što su letci, plakati, majice, kape, a izrađeni su i web stranica, Facebook stranica te novi video i radijski spotovi.

Ministarstvo unutarnjih poslova počelo je krajem prošle godine predstavljati novi vizualni identitet projekta ''Manje oružja, manje tragedija'', a danas je na red došla i Policijska uprava istarska. Na konferenciji za medije novi vizualni identitet predstavili su voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović i voditelj Protueksplozijskog odjela Anto Mijatović.

''Iako je kampanja dobila novo ruho, njen cilj ostao je i dalje isti, a to je potaknuti građane na dragovoljnu predaju ilegalnog  oružja i utjecati na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima kako bi svi shvatili da  MANJE ORUŽJA doista znači i MANJE TRAGEDIJA'', istaknula je voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović.

U posljednjih pet godina, na području Policijske uprave istarske prikupljeno je 437 komada vatrenog oružja, od čega 31 komad automatskog oružja, zatim 38.202 komada raznog streljiva i 15.85 kilograma eksploziva, a samo prošle godine građani su istarskoj policiji predali 67 komada vatrenog oružja,  2.221 komada raznog streljiva i 6.3 kilograma eksploziva. Nažalost, često se događa da se neki građani odluče za manje savjestan način ''predaje'' oružja pa tako nisu rijetki slučajevi kada su oružje i eksplozivna sredstva pronađeni ostavljeni pored kontejnera ili čak u blizini škola ili vrtića. ''Ovakvim neprimjerenim ostavljanjem oružje i eksplozivnih stvari samo stvaramo dodatnu opasnost za život građana i njihovu imovinu. Svatko tko želi predati oružje može to učiniti potpuno anonimno, a napominjemo da se protiv građana koji dragovoljno predaju zabranjeno oružje ili oružje koje posjeduju bez potrebnih dozvola, neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak'', rekao je voditelj Protueksplozijskog odjela Anto Mijatović i pozvao građane da predaju oružje koje je zakonom zabranjeno, kao što su automatsko oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegove dijelove, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično.



Građani koji žele predati oružje, nikako ga ne smiju donositi u policijsku postaju niti ga dirati do dolaska policijskih službenika. O tome mogu obavijestiti policiju pozivom na broj 192 te će na njihovu adresu doći protueksplozijski djelatnici koji će oružje ili eksplozivna sredstva preuzeti na siguran način.

Policijska uprava istarska zahvaljuje svim građanima koji su prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, a sve druge građane poziva da slijede njihov primjer kako bi svima osigurali sigurniju i mirniju budućnost.
 

Stranica