U Rovinju održana akcija ''Stop krivotvorinama i piratstvu''

Slika PU_I/vijesti/2013/krivotvorine.jpg

Foto: PU istarska

''Što je to krivotvoreni proizvod? Zašto ne kupiti krivotvoreni proizvod, ako je on za mene jeftiniji? Kako mogu razlikovati originalni proizvod od krivotvorenog? Kome se mogu obratiti ako u prodaji uočim krivotvorene ili piratizirane proizvode?'' samo su neka od pitanja, na koja su građani i brojni zainteresirani turisti mogli dobiti odgovore na jučerašnjoj edukativnoj akciji u Rovinju.

Naime, od  10 do 23 sata, na Trgu maršala Tita u Rovinju, održana je akcija ''Stop krivotvorinama i piratstvu'', kojoj je svrha podići razinu svijesti o važnosti poštivanja industrijskog vlasništva i autorskih prava. Radi se o zajedničkoj akciji institucija, koje sudjeluju u borbi za zaštitu intelektualnog vlasništva, a organizirali su je Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Ministarstvo financija – Carinska uprava, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa, Državni inspektorat te udruge nositelja prava intelektualnog vlasništva (HDS ZAMP, IHG, HUZIP, ZAPRAF, HUZP, BSA, BOA, HGU, DHFR, APAW i drugi).

Na zajedničkom info-punktu, građani i brojni turisti mogli su razgledati različite krivotvorene i piratske proizvode, koje su tijekom koordiniranih akcija oduzela nadležna tijela. Budući se u današnje vrijeme krivotvore razni proizvodi, od odjeće, obuće, parfema, lijekova, hrane pa sve do elektronike i dijelova za vozila, građani su upozoreni na dodatan oprez, pogotovo jer određeni krivotvoreni proizvodi mogu biti štetni za njihovo zdravlje i sigurnost. Građanima je skrenuta pozornost da u procesu proizvodnje krivotvorenih proizvoda nema kontrole sastojaka niti zdravstvenih ili drugih potrebitih testiranja, zatim da nije moguće dobiti odštetu u slučaju štetnih posljedica zbog korištenja proizvoda, kao i da nije moguće ostvariti pravo na jamstvo u slučaju kvara ili oštećenja proizvoda. Savjetovano im je da budu oprezni kada kupuju na tržnicama, neovlaštenim prodajnim mjestima, putem interneta ili oglasnika te da ukoliko posumnjaju da se radi o krivotvorenom proizvodu, o tome obavijeste nadležne institucije.

U sklopu akcije, organiziran je i bogat glazbeno-zabavni program, koji je vodio Dražen Turina Šajeta. Za najmlađe je u poslijepodnevnim satima održana predstava ''Tko je to izumio'' Teatra Tirena, koja je mališane educirala o hrvatskim izumima, bez kojih bi naš svakodnevni život bio nezamisliv. Nakon toga, uslijedili su nastupi izvođača Radio Aktiva, Šajete i Gustafa, koji su gađane zabavljali do kasnih večernjih sati.



Stranica