U tijeku akcija ''Poštujte naše znakove''

Slika PU_I/vijesti/2012/poštujete znakove copy.jpg

Foto: Ilustracija

Sukladno Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, s  prvim danom nove školske godine, dakle od ponedjeljka 3. rujna, djelatnici Policijske uprave istarske započet će s provođenjem akcije "Poštujte naše znakove".

Dosadašnja iskustva pokazala su kako su djeca jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu, bilo da se radi o prijelazu preko ulice, igri na kolniku, bilo na putu do škole ili čak kao putnici u vozilu. Trenutak neopreznosti, za najmlađe prečesto ima kobne posljedice. Upravo je stoga akcija usmjerena na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice onih najmlađih koji u prometu samostalno sudjeluju prvi put.  

U mjesecu rujnu 2011. godine evidentirano je 9 prometnih nesreća djece od 7. do 14. godina, od toga u svojstvu vozača 1 prometna nesreća s povrijeđenim osobama i 8 prometnih nesreća u svojstvu putnika  (4 nesreće s povrijeđenim osobama i 4 nesreće s materijalnom štetom). U tim prometnim nesrećama stradalo je troje djece: 1 u svojstvu vozača bicikla (teške ozlijede), 2 u svojstvu putnika (lakše ozlijede).

I ove, kao i prethodnih godina, policijski službenici su u suradnji sa predstavnicima nadležnih tijela za održavanje cesta izvršili pregled stanja svih prometnica i prometne signalizacije u zonama škola kako bi se do početka školske godine otklonili svi nedostaci u zonama škola, odnosno obnovila ili zamijenila dotrajala horizontala i vertikalna prometna signalizacija.

U sklopu provođenja akcije s ravnateljima, pedagozima i  učiteljima organizirat će se dvadeset minutna predavanja i razgovori s polaznicima prvih razreda osnovnih škola. Tijekom posjeta policija će djeci  podijeliti prigodni promidžbeni materijal, odnosno pernica s logotipom akcije. Pored navedenog policija će biti nazočna na prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda osnovnih škola, gdje će se roditeljima ukazati na poželjna ponašanja u prometu jer njihova djeca najčešće oponašaju njih same, iz čega proizlazi odgovornost roditelja za pružanje vlastitog primjera učenja vezivanja sigurnosnim pojasom za vrijeme vožnje kao normalnog, čime će dijete prihvatiti da i ono mora  sjediti i biti vezano u dječjoj sjedalici za vrijeme vožnje. Glavni je cilj ovakvih aktivnosti učenike, roditelje i učitelje upoznati s osnovnim pravilima sudjelovanja djece u prometu.

Tijekom rujna, svakog će dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave učenika prvih razreda, policijski službenici obavljati i pojačani nadzor prometa na prilaznim ulicama te raskrižjima u blizini škola, kako bi dolazak i odlazak iz škole djeci bio što sigurniji.

Osim preventivnih aktivnosti, policija će djelovati i represivno u zonama osnovnih škola, a prvenstveno će se nadzirati brzina, nepropisno parkiranje i poštivanje obveza vozača prema pješacima na obilježenim pješačkim prijelazima.

Akcija "POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE"  trajat će do kraja rujna.

 

 

POLICIJA SAVJETUJE:

PUT DO ŠKOLE

Vježbajte put do škole uz dosljedno poštivanje prometnih propisa i sigurnosnih pravila. Vi ste djetetu uzor i ono će Vas u svemu oponašati, pa tako u ponašanju u prometu. Na djetetu prilagođen način pojasnite svrhu pješačkog prijelaza, izmjenu semaforskih svjetala i njihovo značenje za izmjenu kretanja vozila, ali i ulogu prometnog policajca. Nemojte dijete požurivati na putu do škole jer brži dolazak do škole nije ujedno i najsigurniji.

 

DJEČJA ODJEĆA  I ŠKOLSKA OPREMA

Ukoliko ste u mogućnosti, ili još niste opremili dijete za polazak u školu, pri kupovini dječje odjeće obratite pozornost na boje. Dokazano je da se odjeća svjetlije boje lakše uočava u prometu, posebice za smanjene vidljivosti. Korisno je, također, da školska torba ima reflektirajuće trake ili stakalca (mačje oči) koje su po noći od velike važnosti. Za kišnog vremena preporuča se nošenje kabanice jer kišobran djetetu smanjuje i ograničava preglednost.

 

DJECA I VOŽNJA BICIKLA

Prije navršenih devet godina dijete ne puštajte samo na biciklu na javnu prometnu površinu. Dijete ovog uzrasta sposobno je voziti se biciklom samo u kontroliranim prometnim uvjetima, dakle, na igralištima, parkovima, zonama smanjenog prometnog protoka. Dijete na biciklu od devet do 14 godina pratite i ne puštajte samo na javnu prometnu površinu - ono još nije ''zreli'' biciklist i njegove ishitrene reakcije mogu biti tragične po njega samog, ali i za ostale sudionike u prometu. Dijete do 16 godina za vrijeme vožnje na cesti na glavi mora nositi zaštitnu kacigu!

 

DIJETE U AUTOMOBILU

Ukoliko dijete prevozite u automobilu do škole morate znati da dijete starije od pet, a mlađe od 12 godina mora sjediti isključivo na stražnjem sjedalu, na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može pravilno vezati sigurnosnim pojasom. (Dijete mlađe od pet godina prevozi se na stražnjem sjedištu i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici pričvršćenoj sigurnosnim pojasom. Dijete mlađe od dvije godine može se iznimno prevoziti na suvozačkom sjedištu, u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od pravca vožnje, ukoliko vozilo nema suvozački zračni jastuk ili je isti isključen, uz uvjet da je dječja sjedalica pričvršćena sigurnosnim pojasom.) Napominjemo da pravilno korištene dječje sjedalice smanjuju rizik uslijed sudara čak do 70%, a rizik ozbiljnih ozljeda do 60%.  Zato koristite dječje sjedalice čak i ako vožnja traje svega nekoliko minuta. Isto tako, važno je i da koristite mehanizam za blokadu stražnjih vrata kako biste spriječili dijete u otvaranju vrata za vrijeme vožnje.   

 

Nadamo se kako će preventivna akcija ''Poštujte naše znakove'' koju će Policijska uprava istarska provoditi tijekom rujna rezultirati odgovornijim, tolerantnijim i pažljivijim ponašanjem vozača u prometu, posebice u zonama gdje se nalaze škole, kao i da će osigurati sretan i siguran dolazak i odlazak u školu za naše školarce te ugodniji početak školske godine.

Molimo sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, a posebice vozače pozivamo na oprez, odnosno da ovih dana obrate  pozornost na djecu u zonama škola i na njihovom putu od kuće do škole, kako bismo na taj način svi zajedno doprinijeli sigurnijem sudjelovanju djece u prometu.  



Stranica