U Umagu obilježen Dan borbe protiv alkoholizma

Slika PU_I/vijesti/2014/alkoholizam pp umag.jpg

Povodom obilježavanja Dana borbe protiv alkoholizma, u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Umagu, danas je održana radionica s trećim i četvrtim razredima Srednje gospodarske škole na temu alkoholizma.

Foto: PU istarska

Povodom obilježavanja Dana borbe protiv alkoholizma, u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Umagu, danas je održana radionica s trećim i četvrtim razredima Srednje gospodarske škole na temu alkoholizma.

Psiholog Službe za prevenciju i vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Velimir Todorović je u uvodnom predavanju upoznao učenike sa štetnim posljedicama konzumacije alkohola po njihovo zdravlje i naveo neke od razloga zašto mladi piju, gdje su i sami učenici uvidjeli da se uglavnom radi o dokazivanju u društvu ili kako bi se svidjeli pripadnicima suprotnog spola.

Voditeljica Odjela prevencije PU istarske Alica Rosić-Jakupović je učenike upoznala sa zakonskim posljedicama konzumacije alkohola od strane maloljetnika, kao i predviđenim kaznama za osobe koje maloljetnicima prodaju, odnosno uslužuju alkohol. S kolegom Vlatkom Možarom iz Policijske postaje Umag, kroz primjere su pojašnjene situacije u kojima se i sami mogu naći kada pod utjecajem alkohola krše propise (vožnja pod utjecajem alkohola, nasilje u obitelji, narušavanje javnog reda i mira).

Kroz predavanje Vere Pavičić iz Savjetovališta za djecu, mladež i obitelj grada Umaga, učenici su na konkretnim primjerima poučeni o životnim situacijama, u kojima se i sami mogu naći zbog nepromišljenih situacija, počinjenih pod utjecajem alkohola (primjerice maloljetničke trudnoće i sl.).

U završnoj raspravi učenici su i sami zaključili da ponekad same zakonske posljedice nisu najveći problem, koji ih može snaći kada konzumiraju alkohol jer osim što alkohol utječe na njihove mentalne sposobnosti, alkohol ima i određene posljedice po zdravlje (propadanje mozga, kasniji razvoj  reproduktivnih organa, neplodnost), što svakako utječe na slabiji uspjeh u školi, na poslu i cjelokupnom životu.

Predstavnik Grada Umaga Dimitrije Sušanj je sa svoje pozicije pojasnio kako je i sam Grad svjestan opasnosti alkoholiziranja mladih osoba i pronalaženja načina za nabavku alkohola, bez obzira na dob maloljetnik, te će s tim ciljem u narednom periodu i grad Umag poduzimati određene korake u borbi protiv tog problema.

Odgovaranjem na niz pitanja i dilema učenika, predstavnici institucija nastojali su jednim sveopćim obuhvatom problema alkoholizma obilježiti Dan borbe protiv alkoholizma, s ciljem senzibiliziranja mladih osoba na prepoznavanje opasnosti vikend-opijanja mladih.



Stranica