U Valbandonu nastavljena zajednička obuka o poštivanju ljudskih prava u zaštiti državne granice u organizaciji hrvatske i njemačke policije

  • Slika /2023/frontex zajednička.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Osamnaest sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Turske kroz praktične vježbe usavršavati će postupanje u zaštiti zelene granice i poštivanju ljudskih prava

Foto: PU istarska

Nakon što su u rujnu 2022. godine Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova i Savezna policijska akademija Savezne Republike Njemačke potpisale Pismo namjere, koje potvrđuje odlučnost obiju strana da nastave i dodatno ojačaju suradnju u pogledu policijskog obrazovanja, danas je u Valbandonu je otvorena treća od ukupno četiri obuke ''Common Effort on Capacity Building: Border Surveillance with Respect to Human Rights'' („Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštivanje ljudskih prava“) koje su planirane ove godine. Riječ je o obuci koju zajedno provode dvije partnerske akademije, kao nastavak projekta koji je osmišljen u suradnji s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex).

U uvodnom obraćanju svim sudionicima, zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović pozdravila je sve prisutne i poželjela im dobrodošlicu.  „Cilj ove obuke je da prijateljske zemlje koje se susreću na treningu izmjene svoja iskustva i na taj način grade prijateljski odnos, odnos međusobnog povjerenja koji su temelji u izgradnji dobrog poslovnog odnosa. Kroz vježbe koje smo pripremili moći ćete jačati timski duh i zajedništvo te shvatiti kako je sve što pojedini član tima poduzima usmjereno na ispunjenje zajedničkog cilja“, istaknula je i naglasila kako uz polaznike i edukatori uče jedni od drugih, razmjenjujući znanja i pronalazeći najbolje načine postupanja s ciljem jačanja kapaciteta granične policije.

Doreen Schmidt iz njemačke Savezne policijske akademije naglasila je kako ju veseli veliki broj sudionika koji dolaze iz različitih država, ono što ih čini istima je činjenica da su ljudi, kao i osobe prema kojima postupaju.
„Uz učinkovitu zaštitu državne granice, imperativ u radu svakog policijskog službenika mora biti poseban pristupom prema ranjivim skupinama i zaštiti ljudskih prava, što mora biti i ostati“, zaključila je.
Obuka sadržava niz praktičnih vježbi i simulacija stvarnih uvjeta na terenu, kroz koje službenici uče kako pravilno postupati u različitim situacijama zaštite tzv. zelene granice, pri čemu je naglasak na zaštiti ljudskih prava.

Na obuci sudjeluje 18 policijskih službenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Turske. Uz hrvatske, certificirane Frontexove trenere Martinu Grdinić i Krešimira Kanižu te policijske službenike za potporu u provođenju terenske nastave i praktičnih vježbi Darka Debaka iz PGP Županja i Ivana Popovića iz PGP Metković, obuku provode i njemački treneri Daniel Ganenz i Kevin Hagen. Krešimir kaniža je polaznicima ukratko predstavio sustav učenja „Learning by doing“ odnosno učenja kroz praksu, koji je osnovni postulat ove edukacije.
Arda Alkan, policijski službenik koji obavlja poslove koordinacije, ali i radi na terenu na pitanjima krijumčarenja migranata, na obuku je došao iz Turske. Istaknuo je kako prvi puta sudjeluje na međunarodnoj obuci obzirom se na ovom radnom mjestu nalazi nešto više od godinu dana. „Nadam se kako ću tijekom ovoga tjedna steći znanja i nove poglede europskog načina rada koje bi potom implementirao u svoje buduće radne procese“. Posljednjih šest godina, poslove granične kontrole i zaštite zelene granice u Policijskoj postaji Gorica-Posušje obavlja bosanskohercegovački policijski službenik Danel Blažić. „Bosna i Hercegovina se nalazi na migrantskoj ruti te nam je osnovna zadaća smanjiti brojeve krijumčarenja ljudi. U poslu nerijetku susrećemo migrante čija se ljudska prava krše od strane krijumčara te od ovog treninga očekujem nova saznanja    u pružanju potpore i pomoći žrtvama trgovine ljudima, kao i stjecanju iskustava u međunarodnoj suradnji kroz rad u mješovitim grupama u kojima smo raspoređeni.“

Najiskusniji među sudionicima seminara je Goran Bošković iz Crne Gore. Policijski službenik Sektora granične policije sa 20 godina radnog iskustva na poslovima suzbijanja nezakonitih migracija koji obavlja poslove koordinatora za obuku dosad je završio više međunarodnih obuka, no navodi kako mu je ovo prva ovakvog tipa. „Iznimno mi je zadovoljstvo da mogu biti dio ove obuke od koje očekujem razmjenu informacija i stjecanje novih znanja o taktikama postupanja i primjenjivosti istih u svakodnevnom operativnom radu. Nadam se da će sudjelovanje crnogorskih policajaca u obuci biti dodatni podstrek stvaranju još boljih temelja za učinkovitu suradnju između crnogorske i hrvatske policije“.

Ovim projektom nastoje se povezati policijski službenici zemalja na tzv. zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti kako bi što uspješnije svladavali izazove s kojima se susreću.

Obuka se provodi uz potporu Uprave za granicu te Policijske uprave istarske, koja je godinama strateški partner u provođenju obuka te osigurava sve oblike pomoći u organizaciji, ali i provedbi samih predavanja.

Stranica