U Valbandonu otvorena obuka za vođe grupe za zaštitu državne granice

  • Slika /2020/vođe grupa zajednička.jpg
  • Slika
  • Slika

Nastavlja se uspješan projekt Policijske akademije i Uprave za granicu, u sklopu kojeg se policijski službenici za zaštitu državne granice osposobljavaju prema Frontexovim standardima

Foto: Policijska akademija

Nakon šest obuka, u kojima su 134 vođe grupe kroz praktične vježbe upoznati s Frontexovim standardima zaštite državne granice, u Valbandonu je 5. listopada 2020. otvorena još jedna takva, praktična, obuka za policijske službenike iz policijskih uprava sisačko-moslavačke, karlovačke, ličko-senjske, šibensko-kninske i splitsko-dalmatinske.

Pomoćnica načelnice Policijske akademije Mirjana Abramović otvorila je obuku, rekavši kako je imperativ suvremenih obuka, osobito u strukovnom obrazovanju, da budu raznovrsne te da uključuju mnogo praktične nastave. Obuka za vođe grupe, stoga, sastoji se većinom od praktičnih situacijskih vježbi, što omogućuje polaznicima da kroz simulacije stvarnih situacija s terena osvijeste dobre i loše strane svojih postupaka, osobito u postupanjima s ranjivim skupinama te da razmijene znanja i iskustva.

Polaznike je pozdravio i voditelj Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju Ilija Jakić, napomenuvši kako su napori Policijske akademije usmjereni cjeloživotnom učenju i usavršavanju te pozvavši polaznike da se otvorena srca i uma uključe u sve aktivnosti obuke.

Treba napomenuti da su znanja, vještine i kompetencije te ishodi učenja u skladu s kvalifikacijskim okvirom vezanim za poslove granične policije i odgovaraju razinama 4 i 5 prema Frontexovim standardima, a obuku provode certificirani Frontexovi treneri – Mirjana Abramović i Krešimir Kaniža – uz potporu kolega s Policijske akademije Ivane Herceg, Roberta Kralja, Nikole Slameka i Denisa Kušnjačića, Natalije Jovan iz PU zagrebačke te markiranata iz PU istarske koji glume u vježbama. Na obukama novog ciklusa svoja će znanja također podijeliti Damir Butina iz PU karlovačke, Mario Komarica iz PU sisačko-moslavačke te Mato Kozina iz PU vukovarsko-srijemske.

Vođe grupe i na ovoj će obuci imati prigodu za usvajanje najboljih praksi, ali i okupljanje i povezivanje te razmjenu iskustava, znanja i kompetencija u cilju jačanja kapaciteta granične policije u smislu unaprjeđenja koordinacije na terenu s ciljem zaštite vanjske granice Europske unije i suočavanja s izazovima koje donose nezakonite migracije.

Obuke su dio projekta ''Jačanje aktivnosti granične kontrole na hrvatskom dijelu vanjske granice zbog povećanog migracijskog pritiska'', koji se financira iz fonda EmergencyAssistance (EMAS) i koji koordinira Kristina Ciprić, policijska službenica za koordinaciju i nadzor obuke granične policije.

Stranica