U Valbandonu započela još jedna Frontexova obuka

  • Slika /2019/frontex lbs1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijska akademija i Frontex provode ovog tjedna još jednu obuku za policijske službenike

Foto: PU istarska

U Valbandonu se ovog tjedna održava Frontexova obuka Land Border Surveillance Officer Training za policijske službenike zemalja Europske unije, koja se provodi u organizaciji Policijske akademije, inače partnerske FRONTEX akademije.

Kao krovna europska organizacija granične policije, Frontex pruža dodatnu tehničku i financijsku podršku državama članicama Europske unije, koje su suočene s ozbiljnim migracijskim pritiskom. Organiziraju se obuke i edukacije policijskih službenika, a Frontex pruža i financijsku potporu kroz nabavku opreme nužne za provođenje obuka, seminara i edukacija policijskih službenika, s krajnjim rezultatom jačanja kapaciteta granične policije i jačanja kapaciteta obučnih centara. Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova trenutno  je vodeća Frontexova partnerska akademija po broju aktivnosti i uspješnim rezultatima provedenih i organiziranih obuka, odnosno tečajeva i seminara.

Kako je navela koordinatorica Frontex aktivnosti i pomoćnica  načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Mirjana Abramović, koja je danas i otvorila obuku, ovo je četvrta edukacija koja se u posljednjih mjesec dana održava u Valbandonu u zajedničkoj organizaciji Frontexa i Policijske akademije.  ''Cilj ovakvih aktivnosti je educirati hrvatske policajce i policijske službenike država članica te ojačati zajedničke kapacitete za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama u cilju suzbijanja nezakonitih migracija, posebice u provedbi zajedničkih operativnih akcija'' istaknula je pomoćnica načelnika Abramović i naglasila kako Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvećuje upravo radu s ranjivim skupinama.

Projekt Land Border Surveillance Officer Training, u sklopu kojeg se policijski službenici educiraju po problematici nadzora kopnene granice s ciljem sprječavanja nezakonitih migracija, potpore rješavanju problematika tražitelja azila i potpore ranjivim skupinama, i službeno je proglašen jednim od najuspješnijih Frontexovih projekata u  2017. i 2018. godini. ''Projektom se nastoji stvoriti jedinstveni način obuke u svim zemljama članicama uz razumijevanje raznolikosti u multikulturalnom treningu, odnosno radnom okruženju. Pritom je važno uskladiti ponašanja unutar država članica u skladu sa zakonodavstvom te temeljem različitih postupanja prilikom izvršavanja zadanih zadaća doći do zajedničkog cilja, usvojenog i ujednačenog. Posebna je pozornost usmjerena na promicanje interkulturalnih sadržaja i vrednota, čime se omogućava osvješćivanje polaznika obuke o važnosti stvaranja interkulturalnih kompetencija koje su nužne za interakciju, odnosno sudjelovanje policijskih službenika u provedbi zajedničkih operativnih akcija'' istaknula je pomoćnica načelnika Policijske akademije.

 

Stranica