U Valbandonu započela obuka policijskih službenika za potporu Frontexu

  • Slika /2019/frontex listopad1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Valbandonu se održava obuka policijskih službenika za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama

Foto: PU istarska

Ovog  se tjedna u Valbandonu održava obuka Frontex Support Officers Training (FSO) za policijske službenika zemalja članica Europske unije. Riječ je o nastavku uspješne suradnje Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex) i Policijske akademije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a cilj obuke je ojačati zajedničke kapacitete za sudjelovanje u međunarodnim operativnim operacijama.

Ministarstvo unutarnjih poslova ulaže u jačanje kapaciteta i edukaciju policijskih službenika, a ovotjedna edukacija usmjerena je na policijske službenike FSO časnike. Kako je pojasnio voditelj grupe za provedbu nadzora državne granice Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice Uprave za granicu Krešimir Kaniža, FSO časnik je službeni predstavnik nadležnog nacionalnog tijela zemlje članice, koji pomaže Frontex-u u učinkovitom provođenju operativnih aktivnosti tijekom zajedničkih operacija. Osposobljavanje policijskih službenika za FSO časnike odvija se kroz dvije faze. Prva je faza učenja na daljinu koju moraju završiti svi polaznici kako bi se pripremili za drugu fazu obuke, a to je faza face to face koja se ovog tjedna održava u Valbandonu. ''Obuka će se provoditi kroz simulirane situacije zajedničkih operacija te će se rješavati zadaci i problemi sa što realnijim scenarijima, a cilj je ojačati zajedništvo i osjećaj pripadnosti kulturi europske i granične obalne straže kao setu zajedničkih standarda, vrijednosti i dobre prakse u području osposobljavanja i treninga granične i obalne straže'' rekao je Kaniža. Obuka se provodi uz angažman Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice Uprave za granicu, Policijske uprave istarske te Policijske akademije.

Svakako je bitno istaknuti da je Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova trenutno vodeća Frontex-ova partnerska akademija po broju aktivnosti i uspješnim rezultatima provedenih i organiziranih obuka, tečajeva i seminara. ''Dosad je kroz tu suradnju obučeno preko 600 policijskih službenika država članica Europske unije, a ove godine suradnja je značajno ojačana u okviru projekta Land Border Surveillance Officer Training (LBS), koji je već dvije godine za redom i službeno proglašen jednim od najuspješnijih Frontex-ovih projekata'' istaknula je koordinatorica FRONTEX aktivnosti i pomoćnica  načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Mirjana Abramović, napomenuvši kako je hrvatska policija posebno senzibilizirana na zaštitu izbjeglica i drugih ranjivih skupina migranata te je to jedan od prioriteta Ministarstva unutarnjih poslova.
 

Stranica