U Vinkuranu održana edukacija u cilju zaštite nonića

Slika /2023/nonići vinkuran.jpg

Budući da su građani izrazili zadovoljstvo održanom edukacijom, policija će u narednom razdoblju održati još ovakvih preventivnih aktivnosti

Foto: PU istarska
 
Policijska uprava istarska, Općina Medulin i Sindikat umirovljenika Hrvatske - Podružnica Medulin, u sklopu preventivnog projekta ''Policija poručuje: zaštitimo naše noniće'', organizirali su jučer u Društvenom domu u Vinkuranu predavanje o prijevarama kojima su izložene osobe starije životne dobi.
 
Podsjetimo, projekt ''Policija poručuje: zaštitimo naše noniće'' počeo se provoditi prošle godine, a u sklopu projekta policijski službenici provode i edukacije kako bi se podigla svijest o pojavnim oblicima prijevara i načinima kako se građani, pogotovo oni starije dobi, mogu zaštiti.
 
Policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika Dolores Žufić-Radolović pojasnila je nazočnima  koja su ponašanja karakteristična za prevarante te koji su najčešći oblici prijevara s kojima su suočene starije osobe. Tijekom predavanja građanima je posebno naglašena važnost zaštite njihovih osobnih podataka te su pozvani na oprez prilikom davanja ili dijeljenja osobnih podataka nepoznatim osobama, a policijska službenica podijelila im je i preventivne letke na hrvatskom i talijanskom jeziku  ''Prijevare: koliko smo sigurni kada komuniciramo s nepoznatim osobama?''.


 
Na kraju edukacije građanima je posebno  istaknuto pet zlatnih savjeta policije:
  • Ne dijelite osobne podatke putem društvenih mreža ili telefonom!
  • Ništa ne potpisujte prije nego se posavjetujete sa osobom od povjerenja! 
  • Ne pristajte na nove ponude pružatelje usluga prije nego se posavjetujete sa osobom pod povjerenja!
  • Ne puštajte u dom nepoznate osobe! (one koje vas zaista trebaju vratiti će se kada osigurate nazočnost osobe od povjerenja)
  • Ne nasjedajte na ljubaznost nepoznate osobe pred vratima!
 
Vremena je bilo i za razgovor o tome kako građani mogu zaštiti svoju imovinu pa je tako policijska službenica pojasnila na koji način počinitelji najčešće ulaze u domove i koje jednostavne mjere samozaštite građani mogu primijeniti kako ne bi postali žrtve provale ili krađe iz doma.
 
Savjeti koje su dobili građanima će svakako biti korisni te su izrazili zadovoljstvo održanom edukacijom. S obzirom na velik odaziv i zadovoljstvo građana, policija će u narednom razdoblju održati još edukacija u naseljima na području Medulina.
 
Budući da je jučer bio i Dan obitelji, Policijska uprava istarska apelira na građane da brinu o svojim starijima članovima obitelji, da ih posjećuju ili barem nazovu i provjere kako su.

Pisane vijesti