Uhićeni zbog ''kamatarenja''

Slika PU_I///novac, kune.bmp

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave istarske dovršili su kriminalističko istraživanje i utvrdili osnovanu sumnju da je 33-godišnjak iz Pule počinio kaznena djela lihvarski ugovor, iznuda i protupravna naplata te da je 34-godišnjak s područja Svetvinčenta počinio kazneno djelo iznuda.

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave istarske dovršili su kriminalističko istraživanje i utvrdili osnovanu sumnju da je 33-godišnjak iz Pule počinio kaznena djela lihvarski ugovor, iznuda i protupravna naplata  te da je 34-godišnjak s područja Svetvinčenta počinio kazneno djelo iznuda.

Puljanina se sumnjiči da je od 2009. do 2013. godine, davao zajmove većem broju osoba s područja Rovinja i okolice, uz ugovaranje nesrazmjerne imovinske koristi. Time je ostvario nepripadnu korist od nekoliko stotina tisuća kuna. Osim za počinjenje kaznenog djela lihvarskog ugovora, muškarca se sumnjiči i da je od 2009. do 2014. godine, nakon što su mu osobe kojima je dao zajam vratile višestruko preplaćani dug, na razne načine vršio pritisak da mu te osoba nastavljaju plaćati visoke iznose, čime je ostvario nepripadnu imovinsku korist od nekoliko stotina tisuća kuna. Također ga se sumnjiči da je u jednom slučaju, prema osobi koja mu nije vratila sav novac, primijenio silu i uzeo nekoliko stotina kuna, zbog čega se protiv 33-godišnjaka podnosi i prijava za kazneno djelo protupravna naplata.

Drugog muškarca, 34-godišnjaka s područja Svetvinčenta, policija sumnjiči da je od 2009. do 2014. godine, zajedno s 33-godišnjakom,  na razne načine vršio pritisak da osobe koje su vratile svoj dug, nastavljaju i dalje s plaćanjem visokih iznosa novca.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, dvojica muškaraca su jučer, 18. veljače u večernjim satima, privedeni u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske.

Budući postoji sumnja da je kaznenim djelima oštećeno još osoba, Policijska uprava istarska poziva sve građane da se s punim povjerenjem obrate u najbližu policijsku postaju.



Stranica