Uklonjene mine iz mora

Slika PU_I/vijesti/2013/mine.jpg

Foto: PU istarska

Kako bi se povećala sigurnost na moru, policijski službenici Protueksplozijskog odjela jučer su iz umaškog akvatorija uklonili četiri mine.

Akcija uklanjanja mina iz hrvatskog podmorja započela je u ranim jutarnjim satima, već oko 5 sati, upravo kako bi se što manje ometao normalni život građana i kako bi se povećala njihova sigurnost. Uz djelatnike Protueksplozijskog odjela, u akciji su sudjelovali i pomorski policajci sa službenim plovilima, djelatnici hitne medicinske pomoći te posada ribarskog plovila Mauros. Policijski službenici uklonili  su ukupno četiri mine, jednu na području Umaga i tri na području Savudrije, a radilo se o protubrodskim minama iz Drugog svjetskog rata, težine oko 500 kilograma. Policijski službenici pomorske policije prevezli su mine službenim plovilima do Pule, gdje su ih jutros, na vojnom poligonu Marlera, uništili službenici Protueksplozijskog odjela.

Policijska uprava istarska podsjeća građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takva sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192.Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.



Stranica