Umirovljenici Poreča educirani o provalama u kuće i stanove

Slika PU_I/vijesti/2013/umirovljenici Poreč.JPG

U cilju povećanja sigurnosti građana, posebice starije populacije na području Poreštine, Policijska postaja Poreč je u suradnji s Gradom Poreč i Klubom umirovljenika Galija, u prostorijama Kluba 14. svibnja s početkom u 18,00 sati održala edukaciju članova navedenog Kluba.

Foto: PU istarska 

U cilju povećanja sigurnosti građana, posebice starije populacije na području Poreštine, Policijska postaja Poreč je u suradnji s Gradom Poreč i Klubom umirovljenika Galija, u prostorijama  Kluba 14. svibnja s početkom u 18,00 sati održala edukaciju članova navedenog Kluba.

Policijska službenica za prevenciju Policijske postaje Poreč Jelisava Veber  predstavila je građanima različite samozaštitne mjere, koje mogu primijeniti u cilju zaštite svoje imovine, ali i u cilju povećanja sigurnosti cijele zajednice. Članovi Kluba  su upozoreni da prilikom svakog napuštanja doma provjere da li su svi prozori i vrata zatvoreni, da ključeve doma ne ostavljaju na dostupnim mjestima, da na adekvatan način osiguraju prozore i vrata u prizemnim prostorijama te im je savjetovano da ugrade protuprovalna vrata radi sigurnosti.

Uz zaštitu od provala i krađa, umirovljenici su se imali prilike upoznati i s načinima prijevara starijih osoba na kućnom pragu, nakon čega su dobili i slijedeće korisne savjete u svezi opisane problematike:

  • ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ;
  • ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu, koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid;
  • ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom prodaje raznih predmeta po ''povoljnim'' cijenama (npr. uređaja za masažu, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim pod izlikom bolesti, traženja milostinje i sličnog – jer se time izlažete riziku;
  • kada ste sami u stanu ili kući, ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama;
  • zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično);
  • ukoliko je moguće, zabilježite registarsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe koristile te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila;
  • odrasli članovi obitelji, koji brinu o starijim osobama, trebali bi ih upozoriti na navedene situacije i savjetovati ih o ponašanju.


Stranica