Umjetničkim radovima učenika u Puli obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

  • Slika /2021/međ.dan nasilje7.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijska uprava istarska je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježila izlaganjem radova učenika u izlozima trgovina u centru Pule

Foto: PU istarska

U znak sjećanja na dan kada je 25.11.1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo zbog otpora koji su pružale njegovom diktatorskom režimu, odlukom Ujedinjenih naroda danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Kako bi se javnost senzibiliziralo na problem nasilja nad žena, Policijska uprava istarska je, u suradnji sa Sigurnom kućom Istra i Školom za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Pule, odlučila navedeni dan obilježiti izlaganjem radova učenika škole na temu nasilja nad ženama.

Naime, učenici su nakon održane radionice prema materijalima Sigurne kuće Istre (projekt #ToNijeLjubav) i radionice Odjela prevencije Policijske uprave istarske na temu nasilja nad ženama te zaštite i podrške ženama žrtvama nasilja, izradili plakate kojima su kroz svoj način izražavanja prenijeli ono što osjećaju i kako vide ovaj najrašireniji oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava - prava na život, prava na privatnost i obiteljski život, prava na zaštitu dostojanstva, prava na dom, prava na slobodu izražavanja te prava na život bez mučenja i nečovječnog postupanja. Poruku su prenijeli na poznatim umjetničkim djelima koja prikazuju žene pa se tako u izlogu može vidjeti prikaz originalnog djela i djela na kojem je napravljena preinaka koja šalje poruku o problemu nasilja.

Kako bi se što veći broj građana senzibilizirao na ovaj problem, uz podršku Turističke zajednice grada Pula, dogovoreno je da se u izlozima trgovina koje su zainteresirane za suradnju i na drugim lokacijama u gradu postavi izložba radova učenika.

Građani Pule moći će tako danas, prilikom šetnje centrom grada, u izlozima trgovina pogledati radove učenika Školom za primijenjenu umjetnost i dizajn, a postav izložbe moći će se potom razgledati u Društvenom centru Karlo Rojc u Puli. Intencija je da se postav izložbe održi i u drugim gradovima Istre kako bi što više građana postalo svjesno problema nasilja nad ženama.

Kada se govori o nasilju nad ženama, važno je istaknuti da su žene najugroženije u svojim obiteljima od strane najbližih osoba, upravo među kojima bi se trebale osjećati sigurno i imati njihovu podršku. Nije zanemariva niti tamna brojka koja je, unatoč propagiranju nulte stope tolerancije na nasilje i pozivanju građana na prijavu nasilja, i dalje visoka – žrtve nasilja se teško odlučuju na prijavu nasilja policiji.

U prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave istarske evidentirano je 361 kazneno djelo s elementima nasilja nad ženama, što je u odnosu na isto razdoblje ove godine porast od 6%. Najviše je evidentirano kaznenih djela prijetnje (175) i kaznenih djela nasilja u obitelji (96). Od ostalih kaznenih djela evidentirana su 34 kaznena djela tjelesne ozljede, 34 kaznena djela nametljivog ponašanja, pet kaznenih djela teške tjelesne ozljede, tri kaznena djela protupravnog oduzimanja slobode, dva kaznena djela ubojstva u pokušaju te po jedno kazneno djelo teško ubojstvo u pokušaju i nepružanje pomoći.

Osim kaznenih djela, policija u prvih deset mjeseci ove godine bilježi i 192 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje od 15%. U prvih deset mjeseci ove godine evidentirana su ukupno 223 počinitelja prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, od toga 169 muškaraca i 54 žene.

Ministarstvo unutarnjih poslova, pa tako i Policijska uprava istarska, provode niz preventivnih programa i projekata koji za cilj imaju osvijestiti građane o problemu nasilja u obitelji. Tako se od 2010. godine provodi nacionalni projekt ''Živim život bez nasilja'', a od 2019. godine provodi se i preventivni projekt ''Lily''. Kako bi se mlade osobe senzibilizirale na problematiku nasilja nad ženama i naučile prepoznavati razne oblike nasilja koje mogu doživjeti oni ili njima bliske osobe, Odjel prevencije Policijske uprave istarske provodi radionice u školama, ali i javne preventivne aktivnosti poput tribina, edukativnih info punktova i slično.

Policija nije jedina koja brine o žrtvama nasilja. Čini to i Sigurna kuća Istre, organizacija civilnog društva koja pruža besplatnu i sveobuhvatnu pomoć ženama žrtvama obiteljskog nasilja i njihovoj djeci na području Istarske županije još od 2006. godine. Uz potporu jedinica lokalne i regionalne samouprave na području Istarske županije opremili su dva savjetovališta u Puli i Poreču te dva skloništa za smještaj žena i djece žrtava nasilja na tajnim lokacijama. U 15 godina rada zaprimili su pozive 1.227 žena žrtava obiteljskog nasilja, obavili 8.500 savjetodavnih susreta, smjestili 360 osoba – 167 žena i 193 djece te održali 198 radionica i predstava forum kazališta.

Svim tim aktivnostima – policija, Sigurna kuća Istra i druge uključene institucije – šalju poruku o neprihvatljivosti nasilja, potrebi reagiranja na nasilje nad ženama i činjenicu da se među nama nalaze žrtve koje tiho traže našu pomoć. Pomozimo im!
 
 
 

Stranica