Uništene bombe u jami

Slika PU_I/vijesti/2013/jama3.jpg

Foto: Speleološka udruga Pula

Policijski službenici Protueksplozijskog odjela Policijske uprave istarske jučer su, u jami na području Lanišća, uništili dvije ručne bombe.

Naime, nakon što je Istarski speleološki savez obavijestio policiju o pronalasku bombi u jami na području Lanišća, policijski službenici su jučer u prijepodnevnim satima pregledali navedenu jamu. Prilikom pregleda jame, policijski službenici pronašli su dvije ručne bombe iz Drugog svjetskog rata, koje su zbog dotrajalosti i utjecaja atmosferskih prilika, uništili kontroliranom eksplozijom na mjestu pronalaska. Ova složena akcija pronalaska i uništenja bombi u jami dubine stotinjak metara, provedena je uz tehničku i stručnu pomoć pripadnika Speleološke udruge Pula. Uspješnosti akcije svakako je doprinijela i činjenica da su dva policija službenika Protueksplozijskog odjela nedavno završila specijalističku izobrazbu rada na visini i dubini te rada u sredinama u kojima postoji opasnost od prisutnosti opasnih tvari tako da su nova znanja mogli primijeniti i u jučerašnjoj akciji.

Policijska uprava istarska podsjeća građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz Drugog svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Pozivamo speleologe i sve druge posjetitelje jama i pećina da u slučaju pronalaska  predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.



Stranica