Upozorenje vozačima zbog nepovoljnih vremenskih prilika

Slika PU_I/SNIJEG.JPG

Foto: Ilustracija 

S obzirom da se na  području Istre u narednih nekoliko  dana očekuju nepovoljne vremenske prilike, pozivamo vozače na oprez.  Prema vremenskoj prognozi očekuju se padaline, prije svega kiša,  moguć je i snijeg, a uz jak vjetar te niske temperature zraka, mogu se očekivati problemi u cestovnom prometu.

U takvim uvjetima zbog mogućeg snijega ili pojave poledice na kolniku opreznije treba voziti po mokrim i skliskim kolnicima te brzinu vožnje prilagoditi stanju i uvjetima na cesti. Osim što je način vožnje potrebno prilagoditi uvjetima ne cesti, treba pripremiti i motorno vozilo za zimske uvjete vožnje i nabaviti zimsku opremu.

Savjeti vozačima i drugim sudionicima u prometu: 

  • Obavezno provjerite stanje guma i tlaka u njima.Naglašavamo zakonsku obvezu korištenja zimskih guma ili ljetnih guma s utorima od 4 mm na svim kotačima vozila, a ne samo na pogonskim. Zimske gume samo na pogonskim kotačima i prednjim pogonom omogućuju uspon uzbrdicom, no kod spuštanja nizbrdicom, stražnji dio vozila nije stabilan (koristite gume koje propisuje, odnosno preporuča proizvođač vozila).
  • U slučaju napadalog snijega prije kretanja u promet sa svog vozila očistite snijeg sa svih staklenih površina i krova vozila.
  • Valja pripaziti i na antifriz, akumulator, kočnice te tekućinu za čišćenje stakala.
  • Provjerite da li imate lance za snijeg,  koji se moraju nalaziti u vozilu pripravni za postavljanje na pogonske kotače, ako budu proglašeni zimski uvjeti na cestama.
  • Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.
  • Pri vožnji u kolonama, povećajte razmak između vašeg vozila i vozila ispred vas, imajući na umu duži zaustavni put.
  • Izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja upravljača te pretjecanja.
  • Pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave „ledene zasjede“, zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji. 

Vozače podsjećamo da ne kreću na put bez zimske opreme, odnosno da se informiraju o stanju i prohodnosti na cestama te da se pridržavaju propisanih zabrana i ograničenja na cestama.



Stranica