Upravljali automobilom pod utjecajem alkohola

Slika PU_I/alkometar.jpg

Zbog upravljanja automobilom pod utjecajem alkohola, porečka i pulska prometna policija prekršajno su prijavili dvojicu muškaraca.

Foto: Ilustracija  

Zbog upravljanja automobilom pod utjecajem alkohola,  porečka i pulska prometna policija prekršajno su prijavili dvojicu muškaraca.

Naime, jutros,  22. siječnja oko 3,30 sati, policijska ophodnja je  prilikom nadzora prometa u Ulici Nikole Tesle u Poreču, pokušala  zaustaviti automobil Audi,njemačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao muškarac.

Vozač se oglušio na svjetlosne i zvučne signale policijskih službenika i nastavio vožnju u smjeru Trga Joakima Rakovca, te Ulice Istarskog razvoda, pa  sve  do Ulice Obala Maršala Tita gdje je zaustavljen.

Provedenim nadzorom utvrđeno je da je automobilom  upravlja 26-godišnjak s područja Poreča i to  pod utjecajem alkohola od 1,87 g/kg. Zbog vjerojatnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja,  vozač je smješten u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Također, 22. siječnja oko 1,10 sati, policijski službenici Postaje prometne policije Pula su u nadzoru prometa u  Ulice Starih Statuta zaustavili automobil Škoda, pulskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 39-godišnjak iz Pule.

Provedenim nadzorom utvrđeno je kako vozač upravlja automobilom pod utjecajem alkohola od 1,81 g/kg, te je isključen iz prometa i smješten u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Protiv obojice se nadležnom prekršajnom sudu podnosi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

Budući već manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača, a istovremeno povećavaju njihovo samopouzdanje te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa, policija upozorava vozače da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola te savjetuje vozače koji su konzumirali ili planiraju konzumirati alkohol:

  • ako ste u društvu, unaprijed odredite tko će upravljati vozilom i ta osoba neka ne konzumira alkohol,
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite,
  • koristite javni prijevoz ili usluge taxi prijevoza,
  • zamolite nekog trijeznog da vas odveze ili pozovite nekoga da dođe po vas,
  • ostanite prespavati do prestanka djelovanja alkohola (pripazite jer ako ste više popili, alkohol ćete imati u organizmu i slijedeće jutro).


Stranica