Upravljali pod utjecajem alkohola

Slika PU_I/alkohol i promet.jpg

Tijekom proteklog vikenda na području PU istarske policijski službenici zatekli su pet osoba u činjenu prometnih prekršaja pod utjecajem alkohola

Foto: Ilustracija

Tijekom proteklog vikenda na području PU istarske policijski službenici zatekli su pet osoba u činjenu prometnih prekršaja pod utjecajem alkohola

U petak 10. siječnja u 1.50 sati pulska je policija u Ulici Trg na mostu u Puli, prilikom kontrole prometa zaustavila  automobil Ford Escort, pulskih registracijskih oznaka. Nadzorom je utvrđeno da je 36-godišnjak iz Fažane  upravljao automobilom  pod utjecajem alkohola od 2,16 g/kg. Mladić je smješten u posebne prostorije do otrježnjenja, te mu je određena mjera opreza zabrana upravljanja svim motornim vozilima uz oduzimanje vozačke dozvole, dok mu je zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izdan obvezni prekršajni nalog s izrečenom novčanom kaznom.

Sljedeći dan u subotu u 00,45 sati  u Kolodvorskoj ulici u Umagu, prilikom nadzora prometa policija je zaustavila automobil Audi A3, pulskih registracijskih oznaka. Kontrolom je utvrđeno da  je 29 -godišnjem vozaču iz Umaga,   prije 10 mjeseci istekla vozačka dozvola.  Mladić je povrgnut alkotestiranju, te mu je očitana  koncentracija od 2,10 g/kg, alkohola u krvi te je  isključen iz prometa i  zadržan u policijskoj postaji Umag do otrježnjenja. Zbog počinjenih prometnih prekršaja nadležnom prekršajnom sudu biti će podnijet optužni prijedlog. 

Iste noći 11. siječnja, oko 1 sat, u mjestu Juricani, 68-godišnjak iz Umaga je upravljajući automobilom marke Renault Megane, pulskih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,86 g/kg, skrivio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Nesreća se dogodila na kolniku ceste Buje-Umag, gdje je muškarac dolaskom na raskrižje sa prilaznom cestom za naselje Vardica, prilikom skretanja zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad vozilom, prešao na travnatu površinu,  a potom udario u betonski ogradni zid obiteljske kuće, vlasništvo 92-godišnjaka. Iz Juricani.  Muškarac je uhićen te je zadržan do otriježnjenja a zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti cestovnog prometa izdan mu je prekršajni nalog.

U subotu oko 17,45 sati u Ulici Starih statuta u Puli, pulska je prometna policija zatekla 56-godišnjaka iz Pule kako pod utjecajem alkohola od 1.37 g/kg upravlja  automobilom Audi pulskih registracijskih oznaka, poradi čega je isključen iz prometa. Međutim u 18,05 sati 56-godišnjak je ponovno zatečen u prometu u Ulici Riva zbog čega je smješten je doveden u policijsku postaju i zadržan do prestanka djelovanja opojnog sredstva.Protiv muškarca slijedi podnošenje optužnog prijedloga zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa ne cestama.

Zadnji slučaj evidentiran je jučer, 12. siječnja oko 4,15 sati na raskrižju Ulica Fra Pavla  Pelizzera u Rovinju kada su policijski službenici pokušali zaustaviti automobil Citroen, pulskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 30-godišnjak iz Rovinja,  koji se nije stao na znak policijskih službenika, već je nastavio kretanje. Nakon duže potjere automobil se zaustavio na makadamskom putu pri čemu je zadnjim dijelom udario u prednji dio službenog vozila, a potom ponovo nastavio kretanje do predjela zvanom Sure Stine gdje je zaustavljen.

Provedenim nadzorom utvrđeno je da je muškarac upravljao automobilom pod utjecajem alkohola od 2,25 g/kg, te je uhićen i smješten u prostorije policijske postaja do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Protiv njega se podnosi optužni prijedlogzbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa ne cestama.

Budući već manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača, a istovremeno povećavaju njihovo samopouzdanje te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa,Policijska uprava istarska ponovno upozorava vozače da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola te savjetuje vozače koji su konzumirali ili planiraju konzumirati alkohol:

  • ako ste u društvu, unaprijed odredite tko će upravljati vozilom i ta osoba neka ne konzumira alkohol,
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite,
  • koristite javni prijevoz ili usluge taxi prijevoza,
  • zamolite nekog trijeznog da vas odveze ili pozovite nekoga da dođe po vas,
  • ostanite prespavati do prestanka djelovanja alkohola (pripazite jer ako ste više popili, alkohol ćete imati u organizmu i slijedeće jutro).


Stranica