Upravljali pod utjecajem alkohola

Slika PU_I/alkohol i promet.jpg

Na području Poreča i Buja su tijekom jučerašnjeg dana zabilježena dva slučaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Foto: Ilustracija 

Na području Poreča i Buja su tijekom jučerašnjeg dana zabilježena dva slučaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Naime, policijski službenici su jučer, 25. veljače oko 2 sata prilikom redovne kontrole prometa u mjestu Vranići zaustavili automobil Fiat Fiorino, pulskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 31-godišnjak iz s područja Tara. Muškarac je odbio alkotestiranje, te je zbog vjerojatnosti od ponavljanja prekršaja uhićen i doveden u prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva, te dovođenja na prekršajni sud.

Bujska policija je  oko 8,45 sati u Staničnoj ulici u Bujama zaustavila automobil VW Golf, bez registracijskih oznaka kojim je upravljao 43-godišnjak s područja Grožnjana. Provedenim nadzorom utvrđeno je da je muškarac upravljao automobilom pod vidnim utjecajem alkohola. Kako je muškarac odbio alkotestiranje i zbog vjerojatnosti da će nastavili s činjenjem prekršaja, uhićen je i doveden u prostorije policijske postaje do dovođenja na prekršajni sud.

Budući već manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača, a istovremeno povećavaju njihovo samopouzdanje te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa,Policijska uprava istarska ponovno upozorava vozače da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola te savjetuje vozače koji su konzumirali ili planiraju konzumirati alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz;
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije;
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag;
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze;
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića;
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu;
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste;
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan!


Stranica